Свет

Марш у Бриселу и Берлину против антисемитизма

Рута марша је до последњег дана била тајна и одвијала се под јаком полицијском заштитом

Хиљада људи марширало је данас у Бриселу и Берлину против антисемитизма, после пораста инцидената против Јевреја од избијања рата између Израела и Хамаса у Појасу Газе, преноси АП.

Према проценама немачке полиције, око 3.200 људи марширало је по киши до Брандербушке капије у Берлину под слоганом "Никад више је сада", док организатори тврде да се на протесту окупило око 10.000 демонстраната, преноси АП, позивајући се на немачку новинску агенцију ДПА.

Главни немачки јеврејски лидер Јозеф Шустер, рекао је да је антисемитизам уобичајена пракса у средњој класи немачког друштва и позвао на солидарност са Израелом и са животом Јевреја у Немачкој.

Немачки министар рада Хубертус Хајл рекао је да су многи пристојни људи превише тихи по том питању.

"Не треба нам пристојна, тиха већина, већ јасна и гласна већина која устаје сада, а не касније", рекао је Хајл.

Догађај је имао широку подршку, а међу поборницима су били и председник немачког парламента и градоначелник Берлина.

У Бриселу
Истовремено, бриселским улицама шетало је најмање 4.000 људи, према проценама белгијске полиције.
Председник Белгијске лиге против антисемитизма, Јоел Рубинфелд, рекао је да је Белгија била сведок "огромног пораста" анти-јеврејске мржње од напада Хамасових милитаната на Израел 7. октобра и снажно војног одговора Израела.

"Живимо у веома компликованом периоду", рекао је Рубинфелд, истичући да скуп шаље поруку јеврејској заједници у Белгији да нису сами.

Драстичан пораст антисемитских инцидената, од 320 одсто у односу на исти период прошле године, саопштила је крајем новембра група која прати антисемитизам у Немачкој, додајући да их је од 7. октобра укупно било 994, преноси АП.

image