Свет

САД шаљу генерала у Украјину да изради нову стратегију

Амерички генерал-потпуковник долази у Кијев како би војну команду детаљно саветовао и припремио је за следећу годину сукоба са Русијом
САД шаљу генерала у Украјину да изради нову стратегију© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Пентагон планира да пошаље генерал-потпуковника Ентонија Агута у Кијев да развије нову војну стратегију, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на америчке и украјинске званичнике.

Амерички и украјински војни лидери траже нову стратегију коју би могли да спроведу следеће године како би оживели шансе Кијева.

Војсковођа ће, како се очекује, стићи из Немачке и "дуго ће остати у Украјини".

Амерички и украјински војни саветници планирају да разраде детаље нове стратегије током ратних игара који ће се у јануару одржати у Висбадену у Немачкој.

Док украјинска страна заговара офанзиву желећи тако да привуче пажњу, амерички саветници су за уздржанију опцију која подразумева држање територија које још под њиховом контролом и јачање снага у наредних током годину дана. Циљ ове стратегије је стварање снага које ће Русију приморати на преговоре крајем 2024. или 2025. године.

Претходно је украјински министар одбране Рустем Умеров разговарао са америчким колегом Лојдом Остином о "стратешким циљевима" и оперативном плану за наредну годину, о заједничкој одбрамбеној сарадњи, привлачењу инвестиција у војно-индустријски комплекс, јачању ПВО и интензивирању изградње утврђења. Сам Умеров.

Истовремено, многи републиканци у америчком Конгресу одбили су да подрже додатну помоћ за Украјину док не виде нову стратегију.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner