Свет

Стејт департмент: САД нема више пара за Кијев, потрошено 97 одсто издвојеног износа

Америка ће остати без средстава за подршку Украјини у наредним недељама у случају да Конгрес не предузме нешто, речено је нешто раније данас из Беле куће
Стејт департмент: САД нема више пара за Кијев, потрошено 97 одсто издвојеног износа© John Moore/Getty Images

Сједињене Америчке Државе сматрају да је ситуација у Украјини тешка, с обзиром на то да ће новац додељен америчкој администрацији за подршку Кијеву понестати "врло брзо", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Ситуација на ратишту је дефинитивно тешка... у погледу захтева за додатним финансирањем, апсолутно смо забринути јер ниво средстава пресушује", оценио је на конференцији за новинаре.

Милер је напоменуо да је од средстава које је амерички Конгрес првобитно доделио председнику САД Џозефу Бајдену, више од 97 одсто укупног износа већ потрошено.

До средине новембра Пентагон је искористио 97 одсто претходно договорених издвајања за Украјину, а Стејт департмент је потрошио сва средства.

Данас је директорка Канцеларије за буџет Беле куће Шаланда Јанг такође напоменула да ће Америка остати без средстава за подршку Украјини у наредним недељама у случају да Конгрес не предузме нешто.

image