Свет

"Гардијан": Невладине организације позвале британску владу да заустави продају оружја Израелу

Организације "Амнести интернешенел", Кампања против трговине оружјем, "Хјуман рајтс воч" и "Вор он Вонт" упозоравају да постоји могућност да се војна опрема из Велике Британије користи за вршење ратних злочина
"Гардијан":  Невладине организације позвале британску владу да заустави продају оружја ИзраелуGetty © Dan Kitwood

Четири организације за људска права упутиле су писма британском министру спољних послова Дејвиду Камерону, министру трговине и министру развоја, позивајући владу да заустави британску продају оружја Израелу, уочи састанка у Вестминстеру о том питању.

Организације "Амнести интернешенел", "Кампања против трговине оружјем", "Хјуман рајтс воч" и "Вор он Вонт" истичу у писму да постоји очигледан ризик да би се војна опрема са лиценцом Велике Британије могла користити за омогућавање озбиљног кршења међународног права, укључујући нападе који могу представљати ратне злочине, пренео је "Гардијан".

Невладине организације тврде да су израелске снаге извеле незаконите нападе на медицинске установе, стамбене зграде, водоводну и електричну инфраструктуру, школе и избегличке објекте за расељена лица.

Такође оптужују Израел да блокира да хуманитарна помоћ стигне до цивила у Појасу Газе.

Према британским критеријумима за издавање дозволе за извоз оружја, Велика Британија не би требало да даје дозволу за извоз где постоји очигледан ризик да би оружје могло бити употребљено у озбиљним кршењима међународног хуманитарног права, што је клаузула која се у прошлости користила за оспоравање, али не и за заустављање, продаје оружја Саудијској Арабији, подсећа "Гардијан".

Британски произвођачи испоручили су оружје у вредности од најмање 474 милиона фунти од 2015. године и обезбеђују 15 одсто компоненти за ловац Ф-35 који се користи за бомбардовање циљева у Појасу Газе.

Међутим, један британски министар је 28. новембра рекао да Британија није одобрила било какву продају оружја од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра.

image