Русија

Долази зима, дуга и хладна: Зеленски незадовољан, жалио би се, али не сме

Украјински председник тврди да с хладним зимским данима сукоб улази у нову фазу, биће компликованије, а летња контраофанзива није донела жељене циљеве
Долази зима, дуга и хладна: Зеленски незадовољан, жалио би се, али не смеwww.globallookpress.com © IMAGO/Presidential Office of Ukr

Украјински председник Владимир Зеленски слути да ће зима закомпликовати борбе на фронту након летње контраофанзиве која није дала жељене резултате због, како каже, сталног недостатка оружја.

"Почела је нова фаза сукоба са Русијом", каже Зеленски за Асошијетед прес и додаје да због зиме неће бити лако.

На питање да ли је задовољан резултатима контраофанзиве, Зеленски даје сложен одговор.

"Не повлачимо се, задовољан сам. Боримо се против друге војске на свету, задовољан сам. Губимо људе, нисам задовољан. Нисмо добили сво оружје које смо желели, не могу да будем задовољан, али исто тако не могу да се жалим превише", каже Зеленски.

Дуго најављивана украјинска контраофанзива од које су и Запад и Украјина много очекивала, почела је 4. јуна. Три месеца након тога руски председник Владимир Путин је приметио да не само да је украјинска контраофанзива у застоју, већ уопште није успешна. Према речима руског министра одбране Сергеја Шојгуа, Украјинци нису постигли своје циљеве ни на једној линији фронта.

Свесни тога, страни медији све чешће и смелије пишу да је украјинска криза почела да замара САД и ЕУ и да подршка кијевском режиму слаби. Како преноси Ен-Би-Си, Запад полако наговара власти Кијева да ипак размисле о могућим мировним преговорима са Русијом, и да размотре чега би све могли да се одрекну да би постигли споразум.

Кијев је забринут што Запад показује потребу за дијалогом са Москвом, рекао је прошле недеље Алексеј Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине. С друге стране, Кремљ је напоменуо да што пре кијевски режим схвати да нема шанси на бојном пољу, то ће се пре отворити неки изгледи за решавање ситуације.

image