Свет

Лидери Г7 припремили нове мере у склопу санкција против Русије: На тапету и дијаманти

Како се очекује, лидери Г7 ће продужити индиректну забрану трговине руским дијамантима до краја ове године и најавити директну забрану која ће ступити на снагу 1. јануара.
Лидери Г7 припремили нове мере у склопу санкција против Русије: На тапету и дијамантиwww.globallookpress.com © Frazer Harrison /

Лидери земаља групе Г7 ће на данашњем виртуелном састанку најавити нове мере у склопу санкција против Русије као што је забрана трговине руским дијамантима, пооштравање контроле извозних цена руске нафте и прикупљање прихода од замрзнуте имовине централне Банке Русије (БР), преноси Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.

Како се очекује, лидери Г7 ће продужити индиректну забрану трговине руским дијамантима до краја ове године и најавити директну забрану која ће ступити на снагу 1. јануара. Дијаманти су један од ретких преосталих великих руских извозних производа који нису били на мети координисаних западних санкција.

Западне земље су се сложиле да је утицај ограничења извозне цене руске нафте на 60 долара по барелу ове године ослабио, додају извори, а лидери Г7 ће разматрати како да га поново ојачају.

Европска комисија (ЕК) ће вероватно наредне недеље предложити начин да се прикупе приходи од замрзнуте имовине Банке Русије, а координација са Г7 је кључна с обзиром на то да су та средства диверсификована у разним валутама, закључују поменути извори.

image