Свет

Индијски извозници накита: Г7 да буде флексибилан у спровођењу забране увоза руских драгуља

Земље Групе седам су у среду најавиле директну забрану увоза руских дијаманата почевши од 1. јануара након чега следи постепено увођење ограничења на индиректни увоз руских драгуља од 1. марта
Индијски извозници накита: Г7 да буде флексибилан у спровођењу забране увоза руских драгуљаGetty © Paul O''Driscoll

Председник индијског Савета за промоцију извоза накита Випул Шах изјавио је данас да би земље Групе седам (Г7) требало да имају већу флексибилност у спровођењу забране индиректног увоза руског драгог камења.

Г7 је у среду најавила директну забрану увоза руских дијаманата почевши од 1. јануара након чега следи постепено увођење ограничења на индиректни увоз руских драгуља од 1. марта.

Спровођење те одлуке ће у великој мери зависити од Индије, где се обавља 90 одсто светске производње сечења и полирања ретког драгог камења, пренео је Ројтерс.

Шах је истакао да Индија није задовољна поводом најављеног рока за примену тих ограничења и оценио да би требало да буде више флексибилности у вези са тим роковима.

Савет за промоцију извоза накита је саопштио да ће сарађивати са Светским саветом за дијаманте и другим заинтересованим странама да би се свели на минимум потенцијални поремећаји у индустрији производње дијаманата, која запошљава милионе људи.

Индијска индустрија се већ суочава са падом извоза брушених дијаманата од 29 одсто у односу на пре годину дана. 

image