Свет

Бугарска полиција привела пет особа у вези са нападом у Истанбулу

Приведени су осумњичени за помагање једном од учесника у бомбашком нападу 13. новембра, саопштили су из бугарског тужилаштва
Бугарска полиција привела пет особа у вези са нападом у Истанбулуwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Onur Dogman

Бугарска полиција привела је пет особа у вези са бомбашким нападом у Истанбулу у којем је прошлог викенда погинуло шест особа, саопштило је бугарско тужилаштво.

Приведени су осумњичени за помагање једном од учесника у бомбашком нападу 13. новембра, рекла је портпарол главног бугарског тужиоца Сика Милева, не наводећи њихову националност.

Они се терете да су пружили логистичку помоћ у бекству другом главном осумњиченом за напад у Истанбулу, рекла је Милева, не наводећи да ли је осумњичени и даље на слободи, пренео је АП.

Агенција Анадолија известила је да је антитерористичка полиција у Истанбулу ухапсила још осам људи осумњичених да су помагали онима који су извршили бомбашки напад.

Турски суд у петак је одредио задржавање у притвору за 17 осумњичених до почетка суђења, оптужујући их за убиства с предумишљајем и покушаје убиства, а још тројица осумњичених пуштена су из притвора до почетка суђења.

Тужиоци су око пет сати испитивали главну осумњичену за напад Ахлам Албашир, Сиријку која је оптужена да је оставила бомбу напуњену ТНТ-ом на авенији Истиклал. Она је признала да је оставила торбу у којој је била експлозивна направа на уличној клупи, али је тврдила да није знала шта је у њој.

Очекује се да ће датум суђења бити одређен након што тужиоци припреме оптужницу, што би могло потрајати месецима.

У бомбашком нападу на истанбулску авенију Истиклал 13. новембра погинуло је шест особа, укључујући двоје деце, а више од 80 особа је повређено.

Турске власти су за експлозију оптужиле Курдистанску радничку партију, као и групе сиријских Курда које се доводе у везу са њом, док су групе курдских екстремиста негирале умешаност у тај напад.

image
VV inauguration
banner