Свет

Eрупција вулкана на Исланду: Евакуисано готово 4.000 људи (ФОТО, ВИДЕО)

Вулкан је прорадио пошто је подручје на ком се налази претходно погодило више од 1.000 земљотреса у 24 сата
Eрупција вулкана на Исланду: Евакуисано готово 4.000 људи (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/Icelandic coast guard via AP

На југозападу Исланда еруптирао је вулкан, избацујући лаву и дим на широком подручју, након вишенедељних интензивних земљотреса, саопштио је метеоролошки завод те земље.

На полуострву Рејкјанес локалне власти су протеклих дана евакуисале скоро 4.000 становника рибарског града Гриндавик и затвориле оближњу геотермалну бању Плава лагуна, а пошто је то подручје погодио тзв. сеизмички рој од више од 1.000 земљотреса у 24 сата, пренeo je Ројтерс.

Ерупција је почела на неколико километара од поменутог града, док се пукотине у земљи пружају према том месту које је удаљено око 40 километара од престонице Исланда Рејкјавика.

Реч је о четвртој ерупцији вулкана на Исланду у последње три године.

Премијерка Исланда Катрин Јакобсдотир рекла је да су њене мисли с људима у Гриндавику док се земља отвара.

"Наше мисли су као и до сада с локалним становништвом, надамо се најбољем, али јасно је да се ради о великој ерупцији. Важно је да се хитним службама да простор да раде свој посао и да се придржавају саобраћајних упутстава", пренео је "Гардијан".

Пукотина на земљиној површини дуга је око три и по километра и брзо расте, док из вулкана куља између сто и двеста кубних метара лаве у секунди, што је неколико пута више него у претходним ерупцијама на том подручју.

Међународни аеродром у Рејкјавику, који се налази у близини, за сада је отворен, али с бројним кашњењима на доласцима и одласцима.

image