Свет

Опозиција захтева међународну истрагу о изборима, Вучић: Најпоштенији избори до сада

Препирке власти и опозиције око легитимитета избора се не стишавају
Опозиција захтева међународну истрагу о изборима, Вучић: Најпоштенији избори до сада© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су ово били до сада најчистији и најпоштенији избори и да то сви знају.

"Поштујем сваки глас и тих 900.000 који су добили представници бившег режима, али морам да поштујемо и милион 800.000 људи на другој страни који су гласали за СНС. Бирачка воља народа биће поштована", истакао је Вучић.

Изборна листа "Србија против насиља", међутим, писала је европским институцијама и затражила од њих да не признају резултате парламентарних, покрајинских, а посебно локалних избора у Србији, док се не заврши потпуна међународна истрага о изборним неправилностима.

У писму се наводи да "Србија против насиља" не прихвата и неће прихватити резултате избора одржаних 17. децембра 2023.

Од представника европских демократија тражи се да покрену "пуну међународну истрагу о изборним неправилностима под покровитељством ОЕБС-а, Савета Европе и Европске комисије, са посебним акцентом на изборе за Скупштину града Београда".

Вучић, с друге стране тврди да државни органи завршавају писмо о упливу једне стране земље у наше изборе.

"Тада ћемо целом свету показати како се врши таква врста мешања у процесе који припадају једној независној земљи", додао је Вучић.

Председник Уједињених Арапских Емирата Мохамед бин Зајед ал Нахјан честитао је председнику Србије Александру Вучићу победу Српске напредне странке на парламентарним изборима, пренела је данас агенција Емирата ВАМ.

Честитке Вучићу упутили су и шеик Мохамед бин Рашид Ал Мактум, потпредседник УАЕ, премијер и владар Дубаија, као и шеик Мансур бин Зајед Ал Нахјан, потпредседник, заменик премијера и председник Председничког суда.

Јовановић: Вучићева победа превише убедљива да би била оспорена

Председник Новог ДСС Милош Јовановић изјавио је да протести које је покренула листа "Србија против насиља" немају легитимитет, критичну масу, енергију, а ни концепт.

Како је навео Јовановић, листа "Србија против насиља" је присвојила протест и није желела да се било ко придружи овом начину политичке борбе.

Јовановић је позвао опозицију на одговорност за изборни резултат и истакао да је победа листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" превише убедљива да би могла бити оспорена причама о крађи гласова.

"Све и да је украдено сто хиљада гласова, опет је разлика превелика", рекао је Јовановић и додао да је потребно другачије и боље ангажовање опозиције.

На другој страни, део опозиције окупљен око колаиције "Србија против насиља" тврди да је дошло до кршења бројних правила у изборном процесу. 

Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) окупиле су се и вечерас око 18.00 сати испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), али у мањем броју него претходних дана, а саобраћај у Улици краља Милана је заустављен.

Један од носилаца листе Мирослав Алексић саопштио је да им је одобрен захтев за увид у изборни материјал у Градској и Републичкој изборној комисији, вечерас од 20.00 сати и да ће три њихова представника извршити увид у бирачки материјал са бирачких места.

Он је рекао да рок за испуњење захтева да се пониште избори на свим нивоима истиче у суботу, односно да комисије до тада треба да донесу одлуке о приговорима и жалбама које су упутили правници ове коалиције, који седе у РИК-у и ГИК-у.

Рекао је да су данас имали састанак и са коалицијом НАДА и да они подржавају став о поништавању избора на свим нивоима.

Како је саопштено, једној од носилаца листе "Србија против насиља" Мариники Тепић, у штрајку глађу од вечерас придружиће се и две народне посланице, Јелена Милошевић из Ниша и Данијела Грујић из Новог Сада.

Захтеве "Србије против насиља" Социјалдемократска странка подржала је захтеве за понављањем избора на свим нивоима и нагласила да од првог тренутка учествује у протестима, преноси Н1.

Пљуште оставке у Народној странци

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић објавио је на "Иксу" да подноси оставку, пре њега то је учинила и Санда Рашковић Ивић која је рекла да су јој грађани јасно поручили да више немам шта да тражи у политици.

ГИК: Ненадлежни смо за понављање гласања на свим градским бирачким местима

Градска изборна комисија (ГИК) се на данашњој седници прогласила ненадлежном, по приговору коалиције "Србија против насиља" за понављање гласања на свим бирачким местима (БМ) на територији градске изборне комисије, потврдио је за Танјуг председник ГИК Зоран Лукић.

Лукић је рекао да су захтев за понављање гласања на свим бирачким местима ГИК-а, упутили Републичкој изборној комисији (РИК) на даље поступање.

image