Свет

Подољак: Русија тотално доминира у ваздуху, ако овако наставе - бићемо у проблему

Саветник кабинета Зеленског поручује и да држава разматра нове мере којима би натерала одбегле грађане да се врате у земљу пре краја сукоба
Подољак: Русија тотално доминира у ваздуху, ако овако наставе - бићемо у проблемуwww.globallookpress.com © Sha Dati

Саветник кабинета украјинског председника Михаил Подољак потврдио је данас да руска војска тотално доминира у ваздуху.

Уколико ствари наставе да буду такве, Кијев ће се наћи у проблему, признао је он за украјинске медије и додао да контраофанзива, која је, подсетимо, почела 4. јуна, није довела до жељеног резултата. 

Жељени резултат би данас био крај рат, појашњава он.

Ипак, Подољак истиче да Украјина сада зна шта треба да измени у војној тактици и стратегији.

Саветник кабинета Зеленског говорио је данас и о одбеглим Украјинцима, који су након почетка СВО одлучили да напусте земљу. Он је изјавио да људи морају да "сносе одговорност за оно што се дешава у земљи" и да би сви требало да буду једнаки.

Тим поводом Украјина планира да разговора са владама других земаља, у којима има Украјинаца, открива Подољак, додајући да се разматрају мере попут укидања финансијске подршке за одбегле Украјинце.

Још један од предлога који би требало да натера Украјинце да се врате у земљу би било одустајање од дозвола за привремени боравак у тим другим државама, у којима се скривају Украјинци, додаје он.

Подсетимо, Кијев планира да од следеће године мобилизује додатне снаге, које ће чинити и они држављани који су напустили земљу. Министар одбране Украјине припретио је санкцијама онима који одлуче да се оглуше о наредбу војске, иако још није прецизирано какве ће казнене мере чекати оне који не буду ступили у оружане снаге. 

image