Свет

"Торонто сан" се извинио због карикатуре на којој Зеленски џепари Бајдена

Канадски премијер Џастин Трудо, који је пре три месеца у канадском парламенту аплаудирао украјинском нацисти Јарославу Хунки, такође је оценио да је карикатура "антисемитска"
"Торонто сан" се извинио због карикатуре на којој Зеленски џепари БајденаGetty © Drew Angerer/Getty Images

Лист "Торонто Сан" се извинио због објављивања карикатуре на којој је украјински председник Владимир Зеленски приказан како џепари председника САД Џозефа Бајдена.

Карикатура аутора Герија Варвела штампана је недељу дана након што је Зеленски отпутовао у Вашингтон у нади да ће убедити конгресмене да усвоје Бајденов предлог закона о допунским финансијама који подразумева више од 60 милијарди за Кијев.

Цртеж су осудили украјински активисти, а директор Канадско-украјинске фондације Јарослав Барон оптужио је новине да "вређају украјинско достојанство", одржавају "антисемитске стереотипе" и помажу "пропагандне напоре" руског председника Владимира Путина.

Канадски премијер Џастин Трудо, који је пре три месеца у канадском парламенту аплаудирао украјинском нацисти Јарославу Хунки, такође је оценио да је карикатура "антисемитска".

Објављена у среду, карикатура приказује Зеленског како подиже повез са Бајденових панталона док је пар ходао руку под руку. Дело америчког уметника Герија Варвела штампано је недељу дана након што је Зеленски отпутовао у Вашингтон како би молио законодавце да усвоје закон који садржи више од 60 милијарди долара војне помоћи Украјини.

Платформа за "праћење страних дезинформација" коју подржавају САД и НАТО жалила се на карикатуру, тврдећи да су прикази "украјинске владе као корумпиране, лажни". Канадски премијер Јустин Трудо се тада огласио, тврдећи да цртани приказ кукастог и похлепног Зеленског промовише "најгору врсту антисемитизма".

Суочен са притиском, "Торонто сан" је ипак одлучио да се извини, али и да не објављује више радове Герија Варвела.

"Цртеж није задовољио наше уређивачке стандарде, погрешили смо што смо га приказали и извињавамо се", написала је главна уредница Адријен Батра, додавши да је карикатура била "штетна за Канађане украјинског порекла", "све Украјинце који се боре у егзистенцијалној борби против руске агресије", али и "Канађане јеврејског порекла и за јеврејски народ, који је тренутно под нападом глобалног таласа антисемитизма."

Са друге стране, неки независни стручњаци осудили су заокрет канадског листа. Новинар Глен Гринвалд назвао је извињење "глупим и понижавајућим", описавши карикатуру као "потпуно баналну и уобичајену политичку карикатуру која приказује Зеленског како џепари Бајдена – јер он, знате, тражи још милијарде за рат у Украјини".

image