Свет

Трансродни мајмуни, фиктивни запослени и јастози Пентагона: На шта су САД спискале 900 милијарди

Позајмљујемо 200 милиона долара сваког сата, три милиона долара сваког минута и 60.000 долара сваке секунде, упозорио је републикански сенатор Ренд Пол у свом годишњем "Фестивус" извештају
Трансродни мајмуни, фиктивни запослени и јастози Пентагона: На шта су САД спискале 900 милијарди© Скриншот/Твитер/Ренд Пол

Сједињене америчке државе су у 2023. године потрошиле скоро двоструко више новца на разне бизарне пројекте него претходне, указује традиционални извештај о федералној потрошњи под именом "Фестивус" републиканског сенатора Ренда Пола.

Док је прошле године рад на друштвено важним пројектима попут убризгавања кокаина у штенад и истраживање може ли филмски зликовац Танос заиста да пуцне прстима док носи рукавицу бесконачности америчке пореске обвезнике коштао 482 милијарде долара, рачун за пројекте упитног значаја у овој години износио је 900 милијарди долара. 

Пол је у свом извештају истакао да Вашингтон води "бескрајне ратове" и шаље новац страним земљама чак и у тренутку када је државни дуг нарастао са 30 на скоро 34 билиона долара.

Наводи се пример студије у којој је 477.000 долара потрошено на изучавање трансродних мајмуна где су мушке јединке феминизиране инјекцијама женских хормона.

Друга студија финансирана кроз програм пољопривредних истраживања вредан 1,7 милијарди долара истраживала је да ли боја крзна паса утиче на њихову ректалну температуру након шетње током врелог дана.

Део програма стипендија од 12 милиона долара отишао је на проучавање навика спавања мајмуна који су ујутро узимали метамфетамине, док је 3,7 милиона долара отишло за процену склоности мајмуна да се коцкају.

У последњем поменутом експерименту, истраживачи су уклонили делове лобања животиња и убризгали маркере како би пратили њихове реакције док су се мајмуни коцкали између нискоризичних и високоризичних опција приказаних на два екрана.

Влада је такође платила 33,2 милиона долара извођачу који је хранио и бринуо се за скоро 4.000 мајмуна држаних на острву у државном власништву код Јужне Каролине за будућу употребу у лабораторијским експериментима.

Злоупотреба ковид фондова

Пол је навео неколико примера злоупотребе у оквиру иницијатива за опоравак од пандемије корона вируса, укључујући програм вредан 800 милијарди долара у којем су мали послодавци плаћени да задрже раднике на њиховим платним списковима.

Преваранти су узели новац за фиктивне запослене, у неким случајевима потврђујући њихов идентитет сликама лица Барби лутке. Владин систем верификације није успео да открије на овај начин фалсификована документа.

Процењује се да је 38 милиона долара из ковид фондова отишло људима за које је влада знала да су упокојени, истакао је Пол.

Програм грантова који је требало да помогне онима који раде у индустрији забаве да остану у послу наводно је исплатио више од 200 милиона долара познатим музичким уметницима и њиховим компанијама за турнеје.

Исплате су укључивале 8,9 милиона долара реперу Лил Вејну, 10 милиона долара Крису Брауну и 8,6 милиона долара рок бенду Смешинг Пампкинс, чија се богатства већ мере у десетинама милиона.

Неодговорни трошкови

Пентагон је потрошио више од 8.000 долара на резервоар за јастоге, али и направио штету вредну 170 милиона долара непрописним складиштењем газећих површина оклопних возила, хидрауличних трансмисија и турбинских мотора, рекао је Пол.

Сенатор је приметио да је савезна влада потрошила 659 милијарди долара само на покривање трошкова у оквиру камата на свој дуг у последњој фискалној години.

"Позајмљујемо од Кине да бисмо платили камату на средства која уопште нисмо могли да приуштимо да потрошимо", рекао је он.

"Фестивус" је секуларни празник 23. децембра на који слављеници износе своје незадовољство, а постао је познат захваљујући америчком ситкому "Сајнфелд".

image