Свет

Ракета од два милиона на дрон од 2.000 долара: Американцима се не исплати да спречавају нападе Хута

Огромна разлика у цени америчког и јеменског оружја почела је да брине званичнике Пентагона
Ракета од два милиона на дрон од 2.000 долара: Американцима се не исплати да спречавају нападе Хутаwww.globallookpress.com © Petty Officer 2nd Class Aaron La

Док амерички ратни бродови настављају да обарају ракете и дронове које испаљују јеменски Хути, у Пентагону су све забринутији не само за безбедност трговачких бродова и америчких трупа у том делу света, већ и због високе цене те борбе.

Америчка морнарица је оборила 38 дронова и неколико ракета које су Хути испалили изнад Црвеног мора, у тренутку када је та милитантна организација интензивирала нападе на трговачке бродове недалеко од обала Јемена.

Како пише "Политико", разарач УСС "Керни" је само у суботу пресрео чак 14 дронова за једнократну употребу.

Ипак, цена таквих акција америчке морнарице упалила је црвене лампице у Пентагону: Наиме, цене ракета које се користе за обарање једноставних јеменских дронова који коштају неколико хиљада долара могу да достигну и невероватних 2,1 милиона долара по комаду.

Та разлика у цени почела је да брине многе званичнике америчког министарства одбране, тврде извори "Политика". Они додају да се морају пронаћи јефтинија решења.

"То убрзано постаје проблем јер чак и ако оборимо њихове ракете и беспилотне летелице, они имају највећу корист", рекао је Мик Малрој, бивши званичник Министарства одбране и ЦИА.

Он је додао да САД морају да почну да траже системе који су више у складу са трошковима које имају јеменски милитанти.

Проблем за америчку морнарицу представља и чињеница да њихови бродови морају да се враћају у америчке поморске базе како би допунили своје залихе миниције.

С друге стране, амерички званичници процењују да Хути користе иранске дронове за једнократну употребу, чија цена по комаду ретко прелази 2.000 долара.

image