Свет

"Глобал тајмс": Зашто ЦИА јавно признаје да се бави обавештајним операцијама против Кине

Кина је била у стању да се одбрани од шпијунаже у прошлости, а моћи ће да то уради и у будуђности
"Глобал тајмс": Зашто ЦИА јавно признаје да се бави обавештајним операцијама против Кинеwww.globallookpress.com © Olivier Douliery

У информацијама о тајним операцијама ЦИА у Кини, које је недавно објавио "Волстрит џорнал", признаје се да ће шпијунску мрежу коју су кинеске контраобавештајне службе уништиле пре десетак година, бити јако тешко поново изградити, пише кинески лист "Глобал тајмс".

ЦИА је потврдила да покушава да поново изгради мрежу у Кини. Директор ЦИА Вилијам Бернс открио је да су се буџетска средства намењена операцијама у Кини у последње три године више него удвостручиле.

Опште је познато да се САД већ дуго баве масовним, неселективним надзором и шпијунажом широм света, чиме су стекле титулу "империје надзора". Такве радње су тајне и противне међународном праву и основним нормама међународних односа.

Међутим, када Американци говоре о својим обавештајним активностима, не примећује се осећање стида или кривице. Заправо, постоји убеђење да су акције САД увек "праведне". То је права манифестација необуздане дрскости, најружнија страна доктрине о америчкој изузетности.

Овај збуњујући чланак помаже нам да разумемо зашто америчке политичке елите често западају у параноидне заблуде, верујући да Кина непрестано надгледа војне базе САД, прислушкује осетљиве информације или краде важне документе.

Чланак ВСЈ је много тога разоткрио. То представља јавно признање ЦИА да се бави антикинеским активностима. Један од циљева ЦИА је, свакако, да се добије више буџетских средстава. Али, то такође представља самооптуживање.

Несигурност ЦИА и ефикасност кинеске контрашпијунаже

Када САД откривају наводне "кинеске шпијуне", оне не успевају да за то пруже  доказе. Уместо тога, они захтевају да Кина докаже своју невиност. Овај образац открива да су САД потпуно свесне да су њихови постпупци нелегитимни и погрешни, али ипак настављају да галаме. САД су увек веома самопоуздане зато што су увек "у праву". Међутим, њихов појам праведности суштински се разликује од универзално прихваћене дефиниције.

Такође, то доказује да је кинески контрашпијунски рад веома ефикасан. Америчка шпијунска мрежа у Кини је демонтирана и није могла да се обнови читаву деценију, што је велики успех у свету шпијунаже. ЦИА пати од несигурности. Осећање страха потиче од њених властитих поступака.

Када је Кина ревидирала свој закон о контрашпијунажи, суочила се са критикама јавног мњења на Западу. Изгледа да се иза ових оптужби скривала намера да се изврши притисак на Кину, која је требало да омогући америчким шпијунима да слободно делују унутар кинеских граница.

Наравно, Кина није упала у ту замку. Кина је била у стању да се одбрани од шпијунаже у прошлости, а моћи ће да то уради и у будућности.

Све то показује да контрашпијунажа у Кини мора да и даље јача. ЦИА је наговестила да је обнова америчке шпијунске мреже у Кини њен главни фокус. Године 2021. појавили су се извештаји да је ЦИА основала центар за мисије у Кини, што је једини такав центар у овој агенцији. То чини читаву ситуацију сложенијом и озбиљнијом.

Важно је да нагласимо да борба против шпијунаже није у супротности са отвореношћу Кине према спољном свету, а нормалне трговинске размене тиме неће бити тиме погођене. Повећање будности контрашпијунаже не значи да треба сумњати у сваког странца.

Након што је откривен илегални надзор САД над њеним савезницима, попут Јужне Кореје, Јапана и Немачке, ове земље су одлучиле да у тишини прогутају понижење, примећује "Глобал тајмс". Али Кина то неће урадити.

image