Свет

Си и Ким Џонг Ун: 2024. је година пријатељства Кине и С.Кореје

Си је у својој поруци истакао да су Кина и ДНРК пријатељске, суседне земље повезане планинама и рекама
Си и Ким Џонг Ун: 2024. је година пријатељства Кине и С.Кореје© Tanjug/AP/Ju Peng

Председник Кине Си Ђинпинг и највиши лидер Демократске Народне Републике Кореје (ДНРК) Ким Џонг Ун данас су заједно прогласили 2024. годину за Годину пријатељства Кине и Северне Кореје и покренули низ (међудржавних) активности.

Си Ђинпинг и Џонг Ун обелоданили су ову одлуку у размени новогодишњих честитки, преноси кинеска државна агенција Синхуа.

Си је у својој поруци истакао да су Кина и ДНРК пријатељске, суседне земље повезане планинама и рекама.

Он је указао да је традиционално пријатељство Кине и Северне Кореје исковала старија генерација лидера две партије и две земље као и да је то пријатељство "зацементирано у револуционарној борби" и континуирано се продубљивало у току социјалистичке изградње.

"Последњих година, традиционална пријатељска сарадња Кине и ДНРК је заједничким напорима ушла у нови историјски период", рекао је председник Си и истакао да су две стране одржале блиску стратешку комуникацију, продубиле практичну сарадњу, ојачале координацију и сарадњу у мултилатералним међународним пословима, подстакле континуирани развој односа Кине и Северне Кореје, заштитиле заједничке интересе две земље и одржале регионални мир и стабилност.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је у својој поруци навео да је 2024. година значајна због обележавања 75 година дипломатских односа између ДНРК и Кине, указавши да је социјалистичка изградња у ове две земље у овом тренутку ушла у нову фазу напретка и то у тренутку сложених и променљивих међународних околности.

image
VV inauguration
banner