Свет

Kлинтон претио запосленима у "Венити феру" да не објављују чланке о Епстину?

Бивши амерички председник помиње се као неко ко је "путовао са Џефријем Епстином и Гилејн Максвел", као и да вероватно има информације о њиховом учешћу у "сексуалној трговини људима"
Kлинтон претио запосленима у "Венити феру" да не објављују чланке о Епстину?www.globallookpress.com © Chris Kleponis/Keystone Press Agency

Бивши председник САД Бил Kлинтон је, наводно, упао у редакцију часописа "Венити фер" и "претио" запосленима да не објављују чланке о оптужбама за сексуалну трговину против "његовог доброг пријатеља" Џефрија Епстина, показују судска документа која су недавно објављена.

Ове наводе о Kлинтону, који се помиње у најновијим документима у вези са Џефријем Епстином, открила је Вирџинија Џуфри у размени мејлова 2011. са новинарком "Дејли мејла" Шерон Черчер, пренео је "Њујорк пост".

"Kада сам јуче радила нека истраживања о ВФ ("Венити феру"), занима ме шта би они могли да напишу о мени, с обзиром да је Б. Kлинтон ушао у ВФ и запретио им да не пишу чланке о трговини сексом о његовом добром пријатељу Џ. Е," написала је Џуфријева у мејлу.

Нејасно је одакле је Џуфријева сазнала за наводне претње, а бивши уредник "Венити фера" Грејдон Kартер рекао је за "Телеграф" да се то није догодило.

У другом документу који је објављен, Kлинтон је поменут као неко ко је "путовао са Џефријем Епстином и Гилејн Максвел и можда има информације о њиховом учешћу у сексуалној трговини људима".

Портпарол Kлинтона позвао се на изјаву из 2019. дату "Њујорк посту", у којој се наводи да бивши председник "не зна ништа о ужасним злочинима" које је Епстин признао и за које је оптужен и да није разговарао са њим "више од једне деценије".

У истој изјави портпарол је рекао да је Kлинтон укупно четири пута путовао Епстиновим авионом 2002. и 2003. године, у вези са радом за Kлинтонову фондацију.

Kлинтон је само једно на дугој листи имена високог профила, од принца Ендрјуа до покојног научника Стивена Хокинга, која су већ поменута у објављеним досијеима.

image