Свет

Ердоган најавио и копнену операцију у Сирији

Реџеп Тајип Ердоган је поручио да није упозорио ни САД ни Русију на турске војне планове, наводећи да су и Вашингтон и Москва свесни да би Турска могла да дође "изненада једне ноћи"
Ердоган најавио и копнену операцију у Сиријиwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Председник Турске  Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би војна операција против курдских терориста у северном Ираку и Сирији могла да буде појачана копненом компонентом.

Упозорење турског лидера уследило је након напада на граничне контролне пунктове, када су убијена три турска цивила.

"Нема говора да ће ова операција бити ограничена искључиво на ваздушну. Ако неко узнемирава нашу земљу, натераћемо га да плати цену", рекао је Ердоган новинарима по повратку из Катара.

Раније је турско Министарство одбране саопштило да је уништило 89 циљева током ваздушне операције у северној Сирији и Ираку. Анкара је у недељу извела ваздушну операцију против сиријског крила забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК) на северу Сирије - пријављени су удари на град Кобани, као и на северни Ирак.

Ердоган је поручио да није упозорио ни САД ни Русију на турске војне планове, наводећи да су и Вашингтон и Москва свесни да би Турска могла да дође "изненада једне ноћи". Фраза коју је председник искористио референца је на турску војну операцију покренуту 1974. године као одговор на војни удар у Грчкој, који је резултирао поделом Кипра на делове које контролишу Грци и Турци.

Након бомбашког напада у Истанбулу 13. новембра, у којем је погинуло шест особа, а за који је Ердоган окривио сиријске Курде, Анкара је саопштила да ће наставити операцију на северу Сирије против милитаната забрањене Радничке партије Курдистана.

Турска је до сада извршила три упада у северну Сирију против милиције сиријских Курда (ИПГ), за коју каже да је крило забрањене Радничке партије Курдистана. Напади су уследили након што је Турска навела да је из сиријског града Манбиџа наређено да се изврши напад у Истанбулу.

Неколико минобацачких граната данас је пало у гранични округ Каркамис у југоисточној провинцији Газиантеп, рекли су званичници. Пројектили су, према извештају, погодили школу, две куће и камион у близини граничног прелаза и убили три цивила и ранили неколико других. Турска је за гранатирање окривила курдске милитанте.

image