Свет

Да ли ће "краљица" Европске комисије наставити да влада још четири године?

Може ли ико да победи Урсулу фон дер Лајен? Док се ЕУ припрема за изборе, ово питање кружи бриселским кулоарима
Да ли ће "краљица" Европске комисије наставити да влада још четири године?Getty © Kena Betancur / Stringer

Иако председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен није званично потврдила да се кандидује за други мандат, важи за фаворита, нарочито јер на видику нема ниједног другог кандидата који би могао да је "свргне" са положаја.

У питању је, пише "Политико", такозвани Фон дер Лајен метод. Током 20-годишње политичке каријере, пуне успона и падова, Фон дер Лајенова је сваку буру савладала мирно и насмешено. У разговорима са десетинама званичника и дипломата ЕУ, мало ко је изразио озбиљну сумњу да ће јој други мандат измаћи.

Критике из Брисела, после подршке коју је – не консултујући се са ЕУ званичницима – упутила израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу, утихнуле су или се мрмљају иза затворених врата јер нико не жели да се качи са шефицом једне од најмоћнијих институција ЕУ.

Као штићеница бивше канцеларке Немачке Ангеле Меркел, Фон дер Лајенова је напредовала у бриселској хијерархији и постала најмоћнија председница Комисије после Жака Делора.

Њено функционисање под притиском запечатио је статус успешне главне кризне менаџерке: динамична, добро припремљена, сарадница Вашингтона способна да види кроз маглу која понекад обавија Брисел. Урсула фон дер Лајен је временом у Европи постала јавно лице понекад далеке европске бирократске машине.

Помогло је и то што у сазвежђу европске моћи звездама око ње недостаје сјај. Француски и немачки лидери се доживљавају као арогантни и повучени, или неефикасни и досадни. Њеног "главног" институционалног ривала, председника Европског савета Шарла Мишела, у Бриселу сматрају расејаним и склоним гафовима, посебно након скандала "Софагејт" када је појуривши да седне на софу током посете Турској испао сексиста, некомпетентан и неспособан, чему је у великој мери допринео и став и наступ саме Фон дер Лајенове, наводи "Политико".

Проблем са којим се Урсула фон дер Лајен среће је што њена највећа снага представља и њену највећу слабост. Фон дер Лајенова има тенденцију да сама решава проблеме, игноришући бриселску бирократију. Тај "монархистички" приступ живцира европске званичнике – не само у Бриселу већ и шире.

"Излуђује нас", рекао је један неименовани званичник Комисије. "Тера своје без консултовања са земљама чланицама. Постојало је разумевање на почетку сукоба у Украјини, али се оно сада истањило", рекао је други.

Једини званичник који нема проблем да јасно и гласно каже шта мисли је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Колико се често јавности чини да Европом управљају Комисија и њена председница. Мислимо на њу и читамо њене речи као да говори лидер Европе – а она је у ствари наш запослени, наш плаћени радник, чији је посао да извршава оно што ми одлучимо", рекао је недавно Орбан.

"Она мисли да нема шефа", рекао је један неименовани дипломата. "Морамо да је ставимо под контролу". А та контрола би требало да буде противкандидат који зависи од избора за Европски парламент.

Да би добила други мандат, Фон дер Лајенова мора да добије номинацију европских лидера и потврду Европског парламента. Како ствари сада стоје, са успоном деснице – та већина ће бити танушна.

"Она је, без сумње, фаворит, али са овим анкетама... прерано је рећи да ли ће сигурно бити поново изабрана", рекао је дипломата из централне Европе.

image