Свет

Где би стигао британски министар свемира кад би пошао на Марс?

Човек који одлучује о акцијама Британије у свемиру, нема појма о томе како изгледа које небеско тело
Где би стигао британски министар свемира кад би пошао на Марс?www.globallookpress.com © NASA/Twitter.com

Британски министар свемира Ендру Грифит један је од малобројних који добро знају своје домете – упркос "егзотичној" функцији, он каже, не би хтео да оде у свемир јер је "то за друге људе".

Да је потпуно у праву што не планира такве егзибиције, показало се и током његове шетње Музејом науке у Лондону, где је Грифит демонстрирао зашто не би хтео да иде до стратосфере – нема појма о небеским телима.

Можда би он и могао да буде први министар који је стигао до космоса, али би, вероватно био и први који би, уместо да оде на Марс, уместо тога, био спржен негде на путу до Сунца. 

Јер, он је, наиме, показујући изложбу на којој су приказане површине различитих планета рекао: "Сада имамо и Марс", да би га затим један од чланова музејског особља разочарао, објашњавајући му да је небеско тело на које мисли – заправо Сунце.

"А то је Сатурн", покушао је поново Грифит, али и из другог пута омашио - показујући на Јупитер.

Правдајући се за своје незнање, министар свемира рекао је да се тек учи свом послу и додао да није "енциклопедија", иако је реч о теми коју зна и сваки приучени астролог, а камо ли човек који би требало да доноси одлуке које се тичу астрономије.

Штавише, сваки основац у Србији би се насмејао овој Грифитовој изјави, будући да они, иако такође нису енциклопедије, оваква знања усвајају још у најранијем узрасту, и то кроз игру.

Грифит, међутим, много више поверења има у своју државу него у себе, па је тако, годину дана након неуспеха првог лансирања британске ракете, устврдио да је Велика Британија "велика нација у свемиру".

"Ми смо једна од око неколико земаља у свету које имају прави кредибилитет у свемиру", рекао је Грифит, а пренео "Индепендент".

О том кредибилитету би се, међутим, могло поприлично дискутовати – ако су им и остали стручњаци познаваоци космоса као што им је и министар. Свемир, заиста јесте за "друге људе", али оне, који се у њега разумеју.

image