Свет

Бурно у САД: Рон Десантис се повукао из изборне трке

Гувернер Флориде изјавио је да ће у наставку кампање подржати бившег америчког председника Доналда Трампа
Бурно у САД: Рон Десантис се повукао из изборне трке© AP Photo/Andrew Harnik

Гувернер Флориде Рон Десантис објавио је у видео-снимку да се повлачи из трке за републиканску кандидатуру на председничким изборима у САД. 

Рон Десантис изјавио је да ће у наставку кампање подржати бившег председника Америке Доналда Трампа.

Гувернер америчке савезне државе Флориде Рон Десантис био је виђен као велики изазивач Доналда Трампа, јавља "Политико". 

"Трамп има моју подршку јер не смемо да се вратимо на стару републиканску гарду - препаковани облик загрејаног корпоративизма који представља Ники Хејли", упозорио је он.

Такође, изјавио је да суспендује своју кампању зато што "не види пут напред".

„Ако бих могао нешто да урадим за повољан исход - више обилазака у кампањи, више интервјуа, урадио бих то - али не могу да тражим од наших присталица да уступе своје слободно време и донирају своје ресурсе ако немамо јасан пут до победе", рекао је он.

Његова трка окончана је после обесхрабрујућег другог места у Ајови - држави у којој су он и савезници уложили милионе долара у кампању, додаје "Политико". 

Рон Десантис се у почетку сматрао великим изазивачем бившег председника САД Доналда Трампа, али није успео да стекне подршку у бирачком телу док је Трамп стално растао у анкетама. 

Након његовог повлачења, у трци за републиканску кандидатуру остали су само бивши амерички председник Доналд Трамп и некадашња амбасадорка САД при УН Ники Хејли.

Нешто раније, "Блумберг" је писао да је Десантис размишљао да се повуче пре републиканских избора у држави Њу Хемпшир 23. јануара, како би избегао "поражавајуће" треће место, пренео је Танјуг. Према анкети Си-Ен-Ена и Универзитета Њу Хемпшир, он има само шест одсто гласова републиканаца у тој савезној држави, док Трамп има 50 процената, а Ники Хејли 39 одсто.

"Блумберг" додаје да неки од донатора његове предизборне кампање желе да задржи политички капитал, како би потенцијално могао да се кандидује за председника 2028. године.

image