Свет

Мрачна будућност Запада: Шта ће им избори кад имају Клауса Шваба и вештачку интелигенцију

Клаус Шваб је ове године нашао за сходно да себе имплицитно сврста међу "поверенике будућности" човечанства, а каква то будућност може бити указују неки његови закључци од претходних година
Мрачна будућност Запада: Шта ће им избори кад имају Клауса Шваба и вештачку интелигенцијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Thomas Koehler

Клаус Шваб је још једном успео да разбесни јавност током овогодишњег Светског економског форума у Давосу, након што је себи дао за право да се уврсти међу "поверенике будућности" човечанства.

"Као повереници будућности, ми морамо изградити свет који је богатији и равноправнији у приликама и безбеднији у својој основи. Штавише, као лидери држава, бизниса и друштава, имамо одговорност да поново изградимо поверење у то како испуњавамо нашу улогу повереника", рекао је Шваб током током уводног говора.

Швабов говор наишао је на широко негодовање на друштвеним мрежама, где су га неки поредили са ћелавим зликовцима из акционих филмова који желе да владају светом, други се питали ко ће се то окористити од прилика које Шваб пропагира - имајући у виду да се обраћао неким од најбогатијих људи на свету - док су му трећи једноставно поручили да се носи.

А како би будућност са Клаусом Швабом као њеним "повереником" за Запад могла да изгледа најбоље указује још један његов коментар са Светског економског форума 2017. године, који је такође недавно постао виралан.

Наиме, Шваб је током разговора са суоснивачем "Гугла" Сергејем Брином закључио да су избори сувишни, пошто вештачка интелигенција већ може да предвиди ко има највеће шансе за победу. 

"Дигитална технологија има аналитичку моћ, моћ предвиђања... Али следећи корак би онда могао бити перскриптивни модус, где не бисте морали да одржавате чак ни изборе, јер већ можете предвидети (резултат)", сматрао је Шваб.

image