Свет

Еквадор и САД јачају сарадњу у области безбедности и одбране: Америка повећава присуство ФБИ

Еквадор је посету америчких представника описао као "снажну манифестацију међународне подршке" у њиховој борби против тероризма, трговине дрогом и транснационалног организованог криминала
Еквадор и САД јачају сарадњу у области безбедности и одбране: Америка повећава присуство ФБИ© Tanjug/AP Photo/Ariel Ochoa

Сједињене Државе ће послати званичнике Министарства за унутрашњу безбедност у Еквадор и повећати присуство ФБИ да подржи локалне агенције за спровођење закона усред ескалације немира у тој земљи, саопштила је Бела кућа.

"САД су објавиле да ће ФБИ у наредним данима повећати своје особље у Еквадору, како би подржао еквадорску националну полицију и канцеларију државног тужиоца. Осим тога, Одељење за унутрашњу безбедност послаће особље да помогне у обуци полиције и тужилаца", наводи се у саопштењу.

Бела кућа је напоменула да ће ове недеље Сједињене Државе омогућити трансфер у Еквадор 20.000 панцира и безбедносне опреме у вредности од милион долара.

Специјални саветник америчког председника Џозефа Бајдена за Америку, Кристофер Дод, и шеф јужне команде Пентагона, Лора Ричардсон, састали су се у понедељак са председником Еквадора Данијелом Нобоом како би "демонстрирали подршку" САД тој земљи након ескалације насиља. 

Влада Еквадора саопштила је да је Вашингтон њен "стратешки партнер" и истакла да је та посета "снажна манифестација међународне подршке коју је Еквадор добио" у светлу одлуке владе Нобое да се "бори против тероризма, трговине дрогом, као и транснационалног организованог криминала у свим његовим манифестацијама".

Осим тога, током састанка је говорило се и о имиграцији, као и да се пронађу прагматична решења за проблеме са којима се суочавају грађани Еквадора у Сједињеним Државама.

image