Свет

Лидер покрета за независност Тексаса позива гувернера: Милитаризујте Државну гарду

За разлику од Националне гарде Тексаса, тренутно не постоји механизам који би Вашингтону омогућио да стави Државну гарду под своју директну контролу
Лидер покрета за независност Тексаса позива гувернера: Милитаризујте Државну гарду© Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Председник Националистичког покрета Тексаса Данијел Милер позвао је гувернера те савезне државе Грега Абота да драстично повећа и милитаризује Државну гарду Тексаса као одговор на акције локалних демократа.

Демократски конгресмени из Тексаса Хоакин Кастро и Грег Сезар раније су изјавили да би администрација председника Џозефа Бајдена требало да преузме контролу над Националном гардом Тексаса, уколико гувернер Абот настави са својом политиком према граници са Мексиком.

Врховни суд САД је у понедељак пресудио да савезни агенти могу да уклоне бодљикаву жицу коју су, по Аботом наређењу, поставили припадници тексашке Националне гарде.

Абот је два дана касније објавио писмо у ком прилив имиграната из Мексика назива "инвазијом" и оптужује Бајдена да не ради довољно како би то спречио, те да Тексас има "уставно право да се одбрани".

Данијел Милер, активиста за независност Тексаса, у објави на друштвеној мрежи Икс написао је да би Абот требало да драстично повећа Државни гарду – још једну оружану формацију којом управљају савезне државе - уколико Бајден буде покушао да преузме контролу над Националном гардом.

Он је написао да "уколико Бајден стави Националну гарду Тексаса под савезну контролу, Грег Абот би требало да отвори пријаве за Државну гарду, потпуно је милитаризује и распореди дуж читаве границе".

За разлику од Националне гарде Тексаса, тренутно не постоји механизам који би Вашингтону омогућио да стави Државну гарду под своју директну контролу.

Државну гарду Тексаса тренутно чини око 1.900 људи, што је драстично мање од Националне гарде, која има око 23.000 припадника.

Хиљаде припадника Националне гарде тренутно учествује у операцији "Усамљена звезда", коју је гувернер Абот активирао 2021. године како би појачао безбедност на граници са Мексиком.

Говорећи за "Њузвик", Милер је рекао: "Од када је Абот први пут почео да користи Националну гарду Тексаса за операцију 'Усамљена звезда', увек је постојао ризик да ће савезна влада покушати да преузме контролу над њима и наредити им да се повуку."

"Управо због тога је наш став од 2012. године да Државна гарда Тексаса треба да буде примарно оруђе које користи војно одељење Тексаса за заштиту граница. Према закону, Државна гарда Тексаса не може бити федерализована и остаје искључиво у надлежности гувернера државе Тексас", додао је он.

Милер је навео да су они "предвидели да ће ово на крају бити тактика коју користи савезна влада у покушају да граница Тексаса остане широм отворена за картеле, а опет се показало да смо у праву".

image