Свет

Трансродни ветерани туже америчку владу: Траже финансирање импланата и операције промене пола

Удружење трансродних америчких ветерана поднело је петицију још у мају 2016. тражећи од владе да започне процес доношења правила како би здравствене бенефиције за ветеране подразумевале и операцију промене пола
Трансродни ветерани туже америчку владу: Траже финансирање импланата и операције промене пола© Танјуг/Courtesy of Natalie Kastner via AP

Група за заступање трансродних ветерана тужила је америчку владу због тога што здравствене бенефиције за ветеране не подразумевају и операције промене пола, пренео је Ен-Би-Си њуз. 

Америчко Одељење за борачка питања ветеранима покрива скоро све трошкове у вези са променом пола, "укључујући хормонску терапију, часове промене гласа, очување плодности и уклањање длака". 

Међутим, ако транс ветерани желе да оперишу гениталије и груди, морају да користе приватно здравствено осигурање или да плате из свог џепа. Наиме, такве операције су плаћене припадницима који су у активној служби. 

Удружење трансродних америчких ветерана, односно ТАВА, основано 2003. године, поднело је петицију још у мају 2016. тражећи од владе да започне процес доношења правила како би здравствене бенефиције за ветеране подразумевале и операцију промене пола. 

У тужби поднетој у четвртак Апелационом суду САД за савезни округ у Вашингтону, ТАВА тражи "одговор на своју петицију из 2016. године у разумном року". 

"Доста је било. Како могу да стојим овде и стално говорим 'будите стрпљиви', а не радим ништа када ови ветерани пружају руку јер су на прагу смрти. Не могу више да поднесу. Овде се ради о изградњи поверења са властима. И даље нас користе у политичке сврхе, али не држе своју реч и обећања", поручила је председница Удружења трансродних ветерана Ребека Ешлер.

Најмање 10.000 транс ветерана тренутно користи медицинске бенефиције за промену пола, наводи се на званичној веб страници америчке владе. 

image