Свет

Страх од "руске пропаганде" не престаје: Полиција поново у просторијама посланика АфД

Немачки парламент претходно је одлучио да укине посланички имунитет посланику Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу Петеру Бистрону
Страх од "руске пропаганде" не престаје: Полиција поново у просторијама посланика АфД© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Немачка полиција претресла је канцеларију посланика Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу Петера Бистрона у оквиру истраге о примању мита и прању новца, преносе немачки медији.

Бистрон, који је други на листи АфД-а за изборе за Европски парламент, суочава се са оптужбама да је примио 20.000 евра од особа које се, како је наведено, "доводе у везу са руским председником Владимиром Путином" како би "ширио пропаганду Кремља".

Лидери АфД-а Алис Вајдел и Тино Хрупала навели су у саопштењу да до сада нису обезбеђени никакви докази за оптужбе против Бистрона и поручили да се посланичка група АфД нада да ће истраге бити брзо окончане како, како су рекли, не би било сумње да власти и јавни тужиоци покушавају да утичу на кампању за европске изборе.

Тужилаштво у Минхену је саопштило да су претресене канцеларије у Берлину, Баварској и на Мајорци, али нису поменули Бистрона по имену, преноси "Политико".

Немачки парламент претходно је одлучио да укине посланички имунитет Бистрону како би омогућио да се изврше претреси. Током гласања једино су посланици АфД-а били уздржани.

Белгијска и немачка полиција су прошлог месеца претресле канцеларије посланика АфД-а у Европском парламенту Максимилијана Краха и његовог помоћника у оквиру истраге о сумњи на шпијунажу за Кину.

Отприлике у исто време, немачки јавни тужиоци су у Дрездену покренули прелиминарну истрагу због сумње да је Крах примао уплате од Русије и Кине "за свој рад као посланик у Европском парламенту".

Бистрон и Крах су негирали да су починили наведена дела.

Избори за Европски парламент биће одржани од 6. до 9. јуна ове године.

image