Свет

Борељ: Помирење Русије и Украјине било би грешка, обезбедити још оружја Кијеву

Шеф дипломатије ЕУ навео је у ауторском тексту за француски "Нувел обсерватер" да се поново јављају "искушења помирења" која треба игнорисати и обезбедити Украјини још оружја дугог домета
Борељ: Помирење Русије и Украјине било би грешка, обезбедити још оружја Кијеву© Tanjug/Johanna Geron, Pool photo via AP

Помирење Русије и Украјине и прекид непријатељстава били би грешка, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"Поново долазимо у искушење за помирење. Ове идеје су биле погрешне 2022. године и остале су погрешне и данас. Не смемо дозволити да оне обликују нашу политику према Украјини", написао је европски званичник у ауторском тексту за француски лист "Нувел обсерватер".

Према његовим речима, 2024. година почела је "пљуском руских дронова и пројектила који су пали на Украјину", а руски председник Владимир Путин је тврдио да Украјина не може да се одупре руском нападу и да ће унутрашње поделе и енергетска зависност спречити Европску унију да јој прискочи у помоћ.

"Припремио се за рат који ће трајати само неколико дана. Многи Европљани су били близу тога да мисле исто. Међутим, ствари су се испоставиле сасвим другачије. Путин није могао да замисли да ће две године касније Украјина и даље пружати отпор", навео је Борељ.

Он је додао да су украјинске оружане снаге победиле у бици за Кијев и Херсон и ослободиле више од половине територије коју је заузела Русија. Такође, прекинуле су блокаду црноморских лука и приморале Русију да повуче највећи део своје флоте са окупираног Крима, пише Борељ.

"Међутим, украјинска контраофанзива прошлог лета није дала очекиване резултате и руски агресори врше притисак на Украјину, настављајући са интензивним бомбардовањем", оценио је шеф европске дипломатије.

Он је позвао да се Кијеву обезбеде средства неопходна за окупацију територија, укључујући ракете дугог домета и друге модерне системе наоружања. Борељ је навео и потребу јачања противваздушне одбране Украјине.

Паралелно са овим мерама потребно је развијати европски сектор војне индустрије, написао је Борељ и додао да је ова индустрија далеко од спремности да реши проблеме са којима се суочава.

"Као резултат тога, поново чујемо да Украјина не може да победи и да подршка Запада неће издржати. И поново се појављују искушења помирења. Ове идеје су биле погрешне 2022. године, а погрешне су и данас. Не смемо дозволити да они кроје нашу политику према Украјини", навео је Борељ.

Он је додао да руски председник жели да што пре оконча сукоб, али само под његовим условима.

image