Свет

Ратнохушкачко писмо премијера ЕУ: Горка истина, нисмо испунили обећање, Украјина нема муниције

Почетком прошле године, ЕУ се обавезала на амбициозни циљ да Украјини испоручи милион артиљеријских метака пре краја марта 2024. Тешка истина: нисмо постигли овај циљ, наводи се у писму које потписују Олаф Шолц и његови колеге из Данске, Чешке, Естоније и Холандије
Ратнохушкачко писмо премијера ЕУ: Горка истина, нисмо испунили обећање, Украјина нема муницијеwww.globallookpress.com © Aimee Dilger/Keystone Press Agency

Украјина нема довољно муниције, а лидери Европске уније нису успели да испуне обећање о добављању милион артиљеријских граната за Кијев, признају немачки канцелар Олаф Шолц, премијерка Данске Мете Фредриксен, премијер Чешке Петр Фијала, премијерка Естоније Каја Калас и премијер Холандије Марк Руте.

"Почетком прошле године, ЕУ се обавезала на амбициозни циљ да Украјини испоручи милион артиљеријских пројектила пре краја марта 2024. Тешка истина: нисмо постигли овај циљ", наводи се у отвореном писму.

Међутим, украјинским војницима је прекомерно потребна миниција, наводе европски лидери, позвавши блок да се "одмах" допреме муниција, системи оружја, тенкови, дронови и ПВО Кијеву, истакавши да је "начин" за добављање оружја "мање важан" од циља, који је "кључан".

Лидери такође признају да је за тако нешто потребно повећати европске капацитете производње оружја, али не прецизирају како то тачно учинити.

Подсетимо, норвешки "Намо", један од највећих европских произвођача оружја, упозорио је у свом прошлогодишњем извештају да би индустрији било потребно најмање 40 година да испуни све актуелне поруџбине, и додао да сумња да ће европска АСАП иницијатива за проширење капацитета производње артиљеријских граната и ракета уродити плодом.

"ЕУ и њене државе чланице морају да обнове своје напоре и појачају војну подршку. Терет је толико велики да све државе морају да учине све што могу да подрже Украјину — то мора да настави да буде колективни напор", наводи даље група европских премијера, закључивши да Европљани имају "посебну одговорност" и да будућност блока зависи од наоружавања Кијева.

Бојазни европских јастребова од исхода сукоба у Украјини погоршале су се у светлу све већег замаха Трампове кампање у САД, будући да је бивши председник у више наврата наговестио да ће престати са наоружавањем Кијева ако победи на предстојећим изборима, док постоји и више извештаја о Трамповим наводним плановима за повлачење САД из НАТО-а.

Чешки председник Петр Павел је раније ове недеље упозорио да Европска унија мора да се благовремено припреми и за сценарио у којем се Трамп окреће ка руском председнику Владимиру Путину, што би, како је оценио, било повољно за Русију али никако за Украјину и за Европу.

Међутим, истом приликом је напоменуо да је ограничење у људству представља највећи проблем за Украјину, те да би Кијеву било боље да се усредсреди на одбрану.

image