Свет

Републиканци траже опозив шефа унутрашње безбедности САД

Алехандра Мајоркаса оптужују да није спровео законе о имиграцији на граници са Мексиком
Републиканци траже опозив шефа унутрашње безбедности САД© Tanjug/AP Photo/Christian Chavez

Републикански посланици покренули су процес опозива америчког министра за унутрашњу безбедност Алехандра Мајоркаса, оптужујући га да није обезбедио границу са Мексиком, где је забележен рекордан број илегалних прелазака у протеклој години.

Комитет за унутрашњу безбедност Представничког дома је прошле недеље објавио два захтева за опозив. У првом, Маиоркас је оптужен за "намерно и систематско одбијање да се придржава" закона о имиграцији САД, док се у другом наводи да је "нарушио поверење јавности" дајући "лажне изјаве" Конгресу и америчком народу.

После скоро 15-часовне дебате која је трајала до раних сати у среду, републиканци Представничког дома гласали су да се покрене процедура за опозив Мајоркаса, тврдећи да ствари за које се оптужује представљају кривична дела. О предлогу покретања поступка за опозив сада мора да се изјасни цео Представнички дом, али још се не зна када ће се то догодити.

Ако републиканцима предлог прође, Мајоркас би постао тек други министар у историји САД који је опозван - последњи такав случај догодио се 1876.

Међутим, поједини правни стручњаци тврде да је такав развој догађаја мало вероватан јер оптужбе против Мајоркаса не представљају прекршаје за опозив. Други су истакли да амерички Сенат остаје у рукама Демократске странке, за коју се очекује да ће подржати Мајоркаса ако гласање у Представничком дому успе.

У међувремену, сам Мајоркас је негирао оптужбе, тврдећи да је "покварени и застарели имиграциони систем" у САД проблем који постоји већ дуго и позвао Конгрес да помогне у проналажењу законодавног решења.

Процењује се да је више од 300.000 миграната илегално ушло у САД само у децембру, што је месечни рекорд. У међувремену, верује се да је чак 7,5 милиона људи илегално ушло у земљу откако је Џозеф Бајден преузео дужност 2021. године, према подацима Америчке царине и граничне заштите.

Републиканци за прилив имиграната криве Бајденову контроверзну политику "ухвати и пусти" на основу које се илегални мигранти задржавају, али потом пуштају у земљу, уз налог да се касније појаве пред судом. Закључно са децембром, било је више од 3,2 милиона нерешених предмета.

image