Свет

Моравјецки брани Орбана од Европске уније: Крше све стандарде поступка

Бивши премијер Пољске је поручио да подржава Мађарску у њеном сукобу са другим земљама ЕУ око исплате финансијске помоћи Украјини и оценио да ЕУ не треба тако да функционише
Моравјецки брани Орбана од Европске уније: Крше све стандарде поступкаwww.globallookpress.com © Newspix

Бивши премијер Пољске Матеуш Моравјецки је изјавио да подржава мађарског премијера Виктора Орбана у напорима да се одбрани од "бруталних покушаја уцене" из ЕУ и поручио да је отворен за могућност да се Орбанова партија Фидес придружи политичкој групацији Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР) у Европском парламенту (ЕП) након избора у јуну.

Моравјецки је снажно подржао Мађарску у њеном сукобу са другим земљама чланицама ЕУ око исплате финансијске помоћи Украјини, и оценио да постоје покушаји да се уцени Мађарска.

"А они потпуно крше све стандарде поступка. Не мислим да је то начин на који ЕУ треба да функционише, дефинитивно не", додао је Моравјецки одговарајући на питање о документу ЕУ у којем се прати финансијском одмаздом Мађарској ако настави да блокира помоћ Украјини.

Моравјецки је поводом могућности да се Орбанова партија Фидес придружи политичкој групацији Европски конзервативци и реформисти, нагласио да је на мађарској влади, а посебно на Орбану, да прво "затраже да се придруже а затим је на ЕЦР да их прихвати", преноси "Политико".

"Нисам сигуран да ли би могло доћи до било каквих промена пре европских избора. После избора, ја сам лично отворен за то да се Орбанов Фидес придружи нашој ЕЦР групи, што би, наравно, било део дискусија и преговора", рекао је Моравјецки на конференцији за новинаре у Европском парламенту.

Пољска странка Право и правда чини велики део групе конзервативаца и реформиста у ЕП, док Орбанових 12 посланика у ЕП тренутно не припада ниједној групацији, након што се његова партија Фидес повукла 2021. из Европске народне партије (ЕПП) десног центра.

Орбан је у децембру рекао да су у току преговори са ЕЦР, али да постоји скептицизам у погледу могућности да удруже снаге јер међу Пољском и Мађарском не постоји сагласност око подршке Украјини.

Уколико би се Орбанова партија придружила ЕЦР, групацији у ЕП којој припадају и Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони, то би могло да промени однос снага у корист десничарских евроскептика у наредном сазиву ЕП.

image