Свет

ЕУ данас поново о помоћи за Кијев: Хоће ли се Орбан предомислити?

Континуирани отпор мађарског лидера да тај пакет одобри, као и његова "проруска" и евроскептична политика интензивирали су фрустрације у већини престоница ЕУ
ЕУ данас поново о помоћи за Кијев: Хоће ли се Орбан предомислити?© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, File

Лидери ЕУ данас ће последњи пут покушати да приморају Виктора Орбана да да сагласност за помоћ Кијеву. Званичници Брисела страхују да ће мађарски премијер поново уложити свој вето, те да на самиту у Бриселу опет неће моћи да се обезбеди планираних 50 милијарди евра намењених за четворогодишњу подршку Украјини. Проблем је што је за такву одлуку потребна једногласност, а "инатљиви" Орбан не изгледа као да се предомислио у односу на последњи самит када је помоћ блокирао.

Осталих 26 земаља ЕУ би, према писању "Фајненшел тајмса", могло да пронађе решења за финансирање заобилазећи Мађарску. То је, међутим, много скупље и дуже се чека него кад би се новац само повукао из заједничког буџета.

Орбаново одбијање да се повинује жељи већине, последњих месеци навело је блок да тестира различите приступе према Мађарској – нуђени су им финансијски подстицаји, а чак су се истраживале и економске последице потпуног прекида финансирања из ЕУ.

Чак су се појавиле и дискусије међу званичницима неких држава чланица о могућности да се Будимпешти одузме право гласа.

"Осуђени смо на једногласност. И многе земље чланице виде питање рата у Украјини као егзистенцијално", рекао је за ФТ један од европских званичника.

Средства ЕУ за Украјину, која су први пут предложена у јуну, добила су на значају пошто амерички Конгрес није успео да усвоји пакет помоћи Кијеву од 60 милијарди долара.

Континуирани отпор мађарског лидера да тај пакет одобри, као и његова "проруска" и евроскептична политика интензивирали су фрустрације у већини престоница ЕУ.

"Не ради се о Украјини, по мом мишљењу. Орбан користи ову прилику да уцењује институције и остатак ЕУ. А, ако се то поклопи и са његовом проруском агендом, онда још боље", рекао је један високи дипломата ЕУ.

Званичници ЕУ, надају се да би председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на самиту могла да извуче и неког кеца из рукава и тако коначно убеди Орбана.

Дипломате укључене у преговоре кажу да је немогуће предвидети исход самита с обзиром на Орбанову историју склапања договора за самим столом.

Неке престонице су такође оживеле расправе о праву гласа, које се може одузети на основу ставке познате као члан 7 уговора о ЕУ, али који захтева једногласност осталих 26 земаља.

Каја Калас, премијерка Естоније, признала је "растућу фрустрацију" Орбаном и да се "прича о употреби члана 7", али не као о "првој опцији".

Уместо тога, Мађари "имају веће ризике који су повезани са економијом. Потребно им је да увере европске инвеститоре да је Мађарска унутар овог већег европског тржишта. Дакле, кључ је негде у економском делу", закључила је Калас, инсинуирајући да би ЕУ овога пута могла да удари на мађарску економију.

Белгијски премијер Александер Де Кро међу највећим је оптимистима, па тако каже да је уверен да ће свих 27 држава чланица током данашњег самита Европског савета доћи до компромиса око финансијске помоћи Украјини.

"Имамо само један циљ и циљ је да дођемо до договора свих 27", рекао је Де Кро новинарима по доласку на самит.

image