Свет

Шефица УСАИД-а и "стручњак за геноцид" Саманта Пауер на удару критика запослених због Газе

Пауерова је годинама тврдила да САД имају "јединствену одговорност" да спрече масовне злочине, а критиковала је Клинтонову администрацију због тога што није реаговала током геноцида у Руанди
Шефица УСАИД-а и "стручњак за геноцид" Саманта Пауер на удару критика запослених због Газеwww.globallookpress.com © Jim LoScalzo - Pool via CNP

Директорка Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и "светски признати стручњак за геноцид" Саманта Пауер нашла се на удару критика својих подређених због ситуације у Гази и њене улоге у америчкој политици према том проблему, пише "Вашингтон пост".

"Написали сте књигу о геноциду и још увек радите за администрацију - требало је да поднесете оставку", рекла је стручњак за јавно здравље Агњешка Сајкс, која је прошле недеље дала отказ у УСАИД-у.

Сајксова је прекинула говор Саманте Пауер о климатским променама и природним катастрофама који је држала у Вашингтону, позивајући се на књигу директорке УСАИД-а "Проблем из пакла", у којој је она критички писала о неактивности Америке током различитих геноцида, од Јерменије до Руанде.

Према наводима "Вашингтон поста", у УСАИД-у постоје дубоке поделе када је реч о америчкој подршци Израелу током кризе у Појасу Газе.

Пауерова се захвалила Сајксовој на коментару, наводећи да је ситуација у Гази "катастрофална", као и да је тамо "погинуло више од 25.000 цивила". Она је додала и да недовољно ресурса долази до становника те енклаве, као и да Американци раде на "постизању хуманитарне паузе".

Она је у исто време поменула и "хорор" током напада Хамаса на југ Израела од 7. октобра, када је убијено око 1.200 Израелаца док је њих око 240 отето.

Пауерова је годинама тврдила да САД имају "јединствену одговорност" да спрече масовне злочине, а критиковала је Клинтонову администрацију због тога што није реаговала током геноцида у Руанди.

"Ћутање у сусрету са злочинима није неутралност, то је саучесништво", она је често понављала.

Пауерова се нашла на удару још једне жене запослене у УСАИД-у, Хане Фанк, која је изјавила да "геноцид у Гази који САД помажу чини да САД више не могу да буду морални лидер у свету" када је реч о климатским променама, али и другим проблемима.

Пауерова у одговору није коментарисала оптужбе за геноцид, али је имплицитно стала на страну Израела, наводећи да је "изузетно важно да се 7. октобар никада не понови".

Директорка УСАИД-а се већ месецима налази на удару критика, а многи су је позвали да поднесе оставку и врати Пулицерову награду коју је добила за своју књигу о геноциду.

Сајксова је, коментаришући одговор Саманте Пауер, рекла да је разочарана тиме што њена хронологија "почиње 7. октобра и не узима у обзир 75 година током којих су Палестинци насилно терани са својих вековних огњишта".

image