Свет

Пекинг захтева од Кијева: Уклоните кинеске компаније са "црне листе"

Украјинска листа "међународних спонзора рата" састоји се од компанија које и даље послују са Руском Федерацијом
Пекинг захтева од Кијева: Уклоните кинеске компаније са "црне листе"Getty © Sean Gallup

Пекинг захтева да Украјина одмах уклони свих 14 кинеских компанија са листе предузећа које је Кијев означио као "међународне спонзоре рата", преноси "Ројтерс".

Овај потез уследио је након што је кинески амбасадор прошлог месеца саопштио украјинским званичницима да је присуство кинеских компанија на поменутој листи штетно за дипломатске односе две државе.

"Кина се чврсто противи стављању њених компанија на листу и захтева да Украјина одмах исправи грешке, како би уклонила негативне последице", изјавио је портпарол Министарства спољних послова Кине за "Ројтерс".

Од 48 међународних компанија на украјинској "црној листи", 14 је из Кине, дакле више од било које друге државе.

"Амбасадор нам је рекао да црна листа може негативно утицати на наше односе", изјавио је високо позиционирани украјински званичник и додао да Пекинг није јасно дефинисао потенцијалне последице.

Украјинска листа "међународних спонзора рата" састоји се од компанија које и даље послују са Руском Федерацијом. Листа не производи никакво правно дејство, и служи искључиво како би се угрозила репутација набројаних предузећа, а све са циљем прекидања њихових односа са Русијом и смањивањем "финансијских и технолошких капацитета Москве". 

На украјинској "црној листи", између осталих, налазе се кинеске компаније "Алибаба", "Државна нафтна корпорација", "Државна офшор нафтна корпорација" и "Петрохемијска корпорација", и оне су уједно неке од највећих на листи.

Такође, Кина није осудила руску Специјалну војну операцију у Украјини, нити се прикључила санкцијама које су уведене Русији. Кинески министар одбране Донг Џун је изјавио да ће се кинеска подршка Руској Федерацији поводом "украјинског питања" наставити, "упркос томе што САД и ЕУ врше константан притисак на Пекинг".

Ово и не чуди будући да Русија и Кина сматрају једна другу за стратешког партнера, а двосмерна трговина две државе достигла је рекордну вредност од 240 милијарде долара у 2023. години.

Подсећања ради, Кијев је у новембру на ову листу ставио и швајцарску фирму прехрамбене индустрије "Нестле", као и немачку компанију за грађевинске материјале "Кнауф", због како наводе наставка пословања и плаћања пореза у Русији.

image