Свет

Националисти побеђују у Северној Ирској: Прва премијерка из редова Шин Фејна

Одлуку о њеном именовању донео је регионални парламент, пошто је ривалска Демократска унионистичка партија прекинула двогодишњи бојкот владе Северне ирске
Националисти побеђују у Северној Ирској: Прва премијерка из редова Шин ФејнаGetty © Charles McQuillan/Getty Images

Потпредседница Шин Фејна Мишел О'Нил именована је данас за премијерку Северне Ирске чиме се на тој водећој позицији први пут нашао кандидат из редова ирских националиста.

Одлуку о њеном именовању донео је регионални парламент, пошто је ривалска Демократска унионистичка партија прекинула двогодишњи бојкот владе Северне ирске, преноси Ројтерс.

Прошле су тачно две године откако је Демократска унионистичка партија (ДУП) повукла свог премијера у знак протеста због додатних провера и бирократских процедура за робу која се креће између Северне Ирске и остатка Велике Британије, што је урушило извршну власт у Белфасту и блокирало рад институција.

Међутим, ДУП је у понедељак пристао да се врати у северноирски парламент Стормонт, након договора са владом у вези са позицијом Северне Ирске на унутрашњем тржишту Уједињеног Краљевства.

По први пут је и Шин Фејн, републиканска, националистичка политичка странка, именовала премијера јер је освојила највише места на последњим парламентарним изборима одржаним у мају 2022. године.

image
VV inauguration
banner