Свет

Признање пораза: Какав мировни план Украјини предлаже "Њујорк тајмс"

Без додатне америчке помоћи, Украјина ће морати да прихвати губитке територија и неутралност, пише амерички лист
Признање пораза: Какав мировни план Украјини предлаже "Њујорк тајмс"© Tanjug/AP Photo/Libkos

Украјина ће, без додатне америчке помоћи, можда бити приморана да прихвати губитак територија које тренутно не контролише и да остане неутрална, без даљих интеграција са остатком Европе, пише "Њујорк тајмс".

Бољи сценарио по Кијев би укључивао повратак дела територија, као и гаранције да би их Американци и Европљани бранили у случају новог сукоба са Русијом. У том случају Украјина би могла да моментално постане чланица НАТО-а и Европске уније.

У тексту се наводи да се Украјина налази у изузетно тешкој ситуацији. Летња контраофанзива није дала резултата, руске одбране делују непробојно, а председник Зеленски би сваког тренутка могао отпусти свог главног генерала који ће можда постати и његов политички ривал.

"Украјинци желе да врате сву своју територију. Али то се вероватно неће десити", наводи се у тексту.

Њујоршки лист наводи да је Украјина избегла најгори сценарио - потпуни пораз и пад владе - али да је у процесу на бојном пољу изгубила читаву генерацију младих људи.

Иако је Европа одобрила 50 милијарди евра помоћи, републиканци у Америци се и даље противе наставку испорука из те земље.

"Њујорк тајмс" закључује да је додатна америчка помоћ неопходна како би Украјина на бојном пољу успела да избори бољу преговарачку позицију.

image
VV inauguration
banner