Свет

Пакистанци излазе на биралишта: Војска чува гласачка места

Безбедност је појачана након недавних терористичких напада
Пакистанци излазе на биралишта: Војска чува гласачка места© Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed

Десетине милиона Пакистанаца излази данас на биралишта где ће гласати за нову владу, готово две године откако је претходни премијер Пакистана, Имран Кан, отишао с власти.

Неколико минута уочи почетка гласања Пакистан је суспендовао мобилне услуге, као и услуге позива и преноса података, иако се чини да Вај-фај мреже и даље раде, јавља Би-Би-Си.

Портпарол пакистанског министарства унутрашњих послова рекао је да је та мера оправдана из безбедносних разлога, наводећи недавне терористичке инциденте у земљи, укључујући и јучерашњи напад у Белуџистану у коме је страдало најмање 28 особа.

Како би се осигурала пуна безбедност, током изборног дана биће затворени и гранични прелази са Авганистаном и Ираном, рекао је портпарол пакистанског министарства спољних послова.

Додатно, на бирачким местима широм земље распоређена је војска, а званичници верују да би нових напада могло бити и данас.

Изборна комисија Пакистана половину од 90.675 бирачких места категорисала је као "осетљива", што значи да постоји ризик од насиља, или "најосетљивија", што указује на већи ризик.

Чак 128 милиона људи је регистровано за гласање, од којих је скоро половина млађа од 35 година.

Они ће бирати између више од 5.000 кандидата, од којих је само 313 жена.

Пакистанска муслиманска лига (Наваз) (ПМЛ-Н) и Пакистанска народна партија (ППП) сматрају се фаворитима, али још увек није јасно да ли било која странка може да освоји већину, за шта је потребно 169 места у парламенту од 336 места.

image