Свет

Након јучерашњих 10, некадашњи премијер Пакистана Имран Кан осуђен на још 14 година затвора

Пресуда је донета дан након што је суд у Исламабаду, у одвојеном случају, осудио Кана на 10 година затвора због одавања државних тајни, и недељу дана пре парламентарних избора
Након јучерашњих 10, некадашњи премијер Пакистана Имран Кан осуђен на још 14 година затвора© Tanjug/AP Photo/K.M. Chaudary

Некадашњи пакистански премијер Имран Кан и његова жена Бушра Биби су  осуђени на по 14 година затвора због, како се наводи, противзаконите продаје државних поклона.

Пресуда укључује и забрану обављања јавне функције у трајању од десет година, објавила је његова партија Техрик е Инсаф (ПТИ), преноси Ројтерс.

Пресуда је донета дан након што га је суд у Исламабаду осудио на 10 година у одвојеном случају, због одавања државних тајни, и недељу дана пре парламентарних избора.

"Још један тужан дан у историји нашег правосудног система, који се растура", рекао је Канов медијски тим. Они су одлуку назвали "ненормалном" и најавили да ће се бунити.

Кан је прошлог августа осуђен на три године затора због наводне продаје поклона у државном власништву у вредности од око 500.000 долара, које је добио током премијерског мандата од 2018. до 2022. године.

Најновија пресуда је повезана са истим оптужбама, али је пратила истрагу главне институције за борбу против корупције, Националног бироа за одговорност, која је укључивала и његову жену.

Канова ранија пресуда у том случају је накнадно суспендована, али се он и даље налази у затвору због оптужби у другим процесима. Он тврди да је државне поклоне откупио на легалан начин.

Државни званичници тврде да су Канови сарадници поклоне продали у Дубаију.

image