Свет

Срчани удар, шлог, деменција: Шта чека новог (старог) председника САД

Да ли ће Џозеф Бајден преживети још један мандат - ако га освоји, питање је које интересује многе у САД
Срчани удар, шлог, деменција: Шта чека новог (старог) председника САДwww.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Године, кажу, доносе мудрост. Али и "замор материјала", а када ово потоње почне да претеже, време је за пензију. То, међутим, није у плану ни Џозефу Бајдену (81) ни Доналду Трампу (77).

Уместо повлачења, пише "Економист", обојица желе да раде један од најзахтевнијих послова на планети - вођење Сједињених Америчких Држава.

Анализа коју је прошле године објавио истраживачки центар "Пју", показала је да је од 187 земаља за које су доступни подаци, само осам имало лидере старије од Бајдена. Најстарији је Пол Бија из Камеруна, који има 90 година. Међу богатим демократијама ОЕЦД-а, тренд од 1950. је био да шефови влада буду млађи. Просечна старост по преузимању челног посла пала је са 60,2 на 55,5 година у последњих пола века.

Могу ли Бајден или Трамп да издрже до краја мандата?

Истраживање медицинске школе Харварда и Универзитета Кејс Вестерн из 2015. фокусирало се на изборе у 17 богатих земаља још од 1722. године и дошло до закључка да су победници живели 4,4 године краће од противкандидата који никада нису дошли на чело државе.

Са друге стране, геронтолог са Универзитета Илионоис, Џеј Олшански објавио је 2011. истраживање о просечном животном веку америчких председника које је, на основу тада доступних података, показало да Американци живе 73,3 године, а да су у просеку, председници САД умирали са 73 године. Разлог ове дуговечности председника, геронтолог је приписао чињеници да већина долази из богатих породица и могу себи да приуште здравствену негу.

Смрт, међутим, није једино што може да скрати мандат председника. Срчани или мождани удар могу да их приморају на оставку или доведу до позивања на 25. амандман који се тиче (не)способношћу председника да ради свој посао. Уопштено говорећи, ризик од можданог удара се удвостручује са сваком наредном деценијом. Ту је и питање менталног здравља. Ако се занемари шлог, године које пролазе доносе две претње мозгу: специфичне деменције као што је Алцхајмерова болест и општије успоравање "малих сивих ћелија". А то когнитивно пропадање је врло изражено код Бајдена.

У својој "апдејтованој" студији Олшански, пак, сугерише да су и Бајден и Трамп "супер деке". Обојица долазе из дуговечних и привилегованих породица, што је, према његовом мишљењу, добар показатељ дуговечности. И Трамп и Бајден имају медицинску историју која указује да могу да преживе наредне четири године. Бајден има 95 одсто шанси у поређењу са 82 одсто колико има просечан Американац његових година. Код Трампа, тај однос је 90 према 86 одсто.

"Данас су његове (Бајденове) шансе да преживи други мандат на власти близу 75 одсто (око 10 процената боље него за просечног човека његових година). Сличне изгледе има и Трамп", рекао је стручњак почетком године за "Хил".

Објашњавајући своје процене, геронтолог је навео да је Трамп, иако млађи, дебљи и физички слабо активан у поређењу са мршавим Бајденом који у позним годинама вози бицикл. И пада са њега.

image