Свет

Борељ позива: Не шаљите оружје Израелу

Ако је међународна заједница забринута због великог броја мртвих у Гази, можда треба да преиспитају своје одлуке о слању оружја, рекао је шеф дипломатије ЕУ
Борељ позива: Не шаљите оружје Израелу© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је међународну заједницу, а нарочито Сједињене Америчке Државе, да престану да шаљу оружје Израелу указујући на велики број цивила који страда у Гази.

"Сви иду у Тел Авив и моле: заштитите цивиле, молимо вас, не убијајте толико њих. Колико (убијених) је превише?", рекао је Борељ, а преноси "Политико".

Ако је међународна заједница забринута због великог броја мртвих, "можда треба да преиспитају своје одлуке о слању оружја", рекао је Борељ током састанка са министрима ЕУ. Он је указао и на скорашњу одлуку холандског суда да забрани својој влади да испоручује Израелу делове за борбене авионе Ф-35. 

Његова изјава долази након што је амерички председник Џозеф Бајден прошле недеље рекао да је одговор Израела на напад Хамаса "превршио меру". У израелским узвратним ударима на Газу, након напада Хамаса 7. октобра прошле године, до сада је, према подацима здравствених власти у Гази, погинуло више од 28.000 људи. 

Борељ је указао и да су САД донеле сличну одлуку о (не)испоруци оружја Израелу 2006. године током сукоба ове државе са Либаном "јер Израел није желео да прекине рат, потпуно исто као данас".

Израел је јуче извршио серију ваздушних удара на Рафу у јужној Гази, а у нападима су страдале десетине људи. Израел планира копнену инвазију на град смештен на граници с Египтом где је око 1,5 милиона Палестинаца нашло уточиште.

Западни лидери осудили су план Израела за инвазију, али премијер Бенјамин Нетанјаху "не слуша никога", указао је Борељ.

"Где ће их евакуисати? На месец?", изјавио је шеф дипломатије ЕУ мислећи на измештање палестинског становништва. 

Министри ЕУ подржали су Агенцију Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) која се нашла на мети израелских оптужби да су неки њени чланови подржали нападе Хамаса 7. октобра. Многе државе чланице свесне су да тренутно нема алтернативе у Гази и да мора да се спречи да настају рупе у финансирању, рекла је белгијска министарка за развојну сарадњу Каролин Гене.

Није тајна да Израел жели да се отараси УНРВА, рекао је Борељ, али једини начин да то учине јесте да прихвате решење о две државе, додао је шеф дипломатије ЕУ. 

Неколико земаља обуставило је финансирање УНРВА због оптужби Израела за везе са Хамасом, а Европска комисија треба да одлучи до краја месеца да ли ће исплатити УНРВА планираних 82 милиона евра.

image