Свет

Биби против, Џо за: Шефови Мосада и ЦИА разматрају Хамасов предлог за прекид ватре у Појасу Газе

Одлазак шефа Мосада у Египат званичници виде као сигнал да је компромис могућ упркос ратоборној реторици Нетанјахуа
Биби против, Џо за: Шефови Мосада и ЦИА разматрају Хамасов предлог за прекид ватре у Појасу Газе© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Очекује се да ће шефови ЦИА и израелске шпијунске агенције Мосад разговарати са високим египатским и катарским званичницима у покушају да оживе преговоре о мировном споразуму Израела и Хамаса и обезбеде ослобађање талаца у Појасу Газе, пише "Фајненшел тајмс".

Преговори, који ће вероватно бити одржани у Каиру, уследили су недељу дана након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио Хамасове захтеве и обећао "потпуну победу" у рату са палестинском милитантном групом.

Упркос ставу израелског премијера, амерички председник Џозеф Бајден рекао да ће учинити "све што је могуће" да се постигне шестонедељни прекид ватре између Израела и Хамаса и ослобађање талаца.

Званичници се сада надају да је одлука шефа Мосада Давида Барнеа да отпутује у Египат знак да је Израел и даље отворен за разговоре о потенцијалном споразуму, упркос Нетанјахуовој реторици.

"Постоји спремност на компромис. Барнеа не би ишао на преговоре да није имао зелено светло", рекао је кратко неименовани дипломата.

Хамас је прошле недеље предложио прекид ватре на четири и по месеца, током којег би по фазама ослободио преостале таоце у замену за 1.500 Палестинаца затворених у Израелу, укључујући 500 који служе доживотне казне. Предлог је уследио као одговор на оквирни споразум који је договорен у јануару.

Хамас је такође захтевао да се израелске снаге повуку из великих урбаних центара у Појасу Гази током прве фазе примирја, а да се потпуно повуку из опкољене енклаве у другој фази.

Преговори, вођени уз посредовање САД, Катара и Египта, недељама су заглављени због израелског одбацивања Хамасових захтева да се сваки договор о таоцима оконча трајним прекидом ватре.

image
VV inauguration
banner