Свет

Естонска премијерка после потеза Москве: Нећете ме ућуткати

Ово је још један доказ да радим праву ствар. Снажна подршка Европске уније Украјини представља успех и то боли Русију, поручила је естонска премијерка на Иксу
Естонска премијерка после потеза Москве: Нећете ме ућуткати© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Естонска премијерка Каја Калас поручила је данас да је није изненадила одлука руских власти да је ставе на потерницу и додала да је то неће ућуткати.

"Руски потез није изненађујући. Ово је још један доказ да радим праву ствар. Снажна подршка Европске уније Украјини представља успех и то боли Русију", навела је Калас на друштвеној мрежи Икс.

Она је истакла да се руска тактика није променила и да је реч о држави која је "кроз историју крила своју репресију иза такозваних агенција за спровођење закона".

"Знам ово из историје моје породице. Када су моја бака и мајка депортоване у Сибир, КГБ је издао налог за хапшење. Кремљ се сада нада да ће овај потез помоћи да се ја и други ућуткамо, али то се неће догодити. Управо супротно", поручила је Калас.

Додала је да ће наставити да снажно подржава Украјину и да ће наставити да се залаже за јачање одбрамбених капацитета Европе.

Подсећамо, руске власти ставиле су раније данас на потерницу премијерку Естоније Кају Калас због уништавања споменика совјетским војницима у тој балтичкој држави.

Поред Калас, на потерници су се нашли државни секретар Естоније Тајмар Петеркоп и литвански министар културе Симонас Кајрис.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се Калас нашла на потерници због "скрнављења историјских споменика", а руска агенција ТАСС прецизирала је да су балтички званичници оптужени за "уништавање споменика совјетским војницима".

Из руског министарства спољних послова поручили су да је "ово само почетак".

"Злочини против сећања на ослободиоце од нацизма и фашизма морају да буду процесуирани", поручила је портпаролка руског министарства Марија Захарова.

image