Свет

Кулеба хоће састанак с Ванг Јием? Мировни самит Кијева наилази на млак одазив

Самит је требало да се одржи следећег месеца, али ће се датум вероватно померити на април или мај због недостатка ангажмана међу светским лидерима, кажу извори "Блумберга"
Кулеба хоће састанак с Ванг Јием? Мировни самит Кијева наилази на млак одазивwww.globallookpress.com © Ruslan Kaniuka/Keystone Press Agency

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба жели да се састане са кинеским колегом Ванг Јијем на Минхенској безбедносној конференцији, како би убедио Пекинг да учествује на новом самиту о украјинским условима за постизање мира с Русијом.

Самит је требало да се одржи следећег месеца, али ће се датум вероватно померити на април или мај због недостатка ангажмана међу светским лидерима, кажу неименовани извори за "Блумберг".

Швајцарска, која је отворена идеји да буде домаћин, претходно је контактирала кинеске званичнике како би оценила њихову заинтересованост.

Присталице Кијева желе да самиту присуствују и нове силе попут Бразила, Јужне Африке и Индије, а учешће Кине сматра се посебно важним с обзиром на везе Пекинга и Москве, пише амерички медиј.

Међутим, неколико земаља, укључујући Кину, сматра да и Русија треба да учествује на самиту, чему се Украјина до сада противила.

Подсетимо, Владимир Зеленски је 2022. године потписао декрет којим се забрањују преговори са руским председником Владимиром Путином.

Док је Москва у више наврата истицала да је отворена за преговоре, руска страна тзв. мировни план Владимира Зеленског нон-стартером, нагласивши да било какви мировни преговори морају узети у обзир "нову реалност" на терену. 

image