Свет

ЕУ одобрила 13. пакет санкција Русији

Напомиње се да је око 200 компанија и појединаца подлегло ограничењима, али да пакет који је усвојио Брисел не садржи нове секторске мере
ЕУ одобрила 13. пакет санкција Русији© Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Европска унија је одобрила 13. пакет санкција Русији, преноси "Ројтерс", позивајући се на европске изворе.

Напомиње се да је око 200 компанија и појединаца подлегло ограничењима, али да пакет који је Брисел усвојио не садржи нове секторске мере.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније је изјавила да ће нове санкције ЕУ бити усмерене на заобилажење ограничења трећих земаља.

"Пратимо које земље заобилазе наше санкције, имамо тешке разговоре са њима и уводимо санкције њиховим компанијама", навела је.

Претходно је Службени лист ЕУ објавио да је Савет Европске уније продужио антируске санкције до 24. фебруара 2025. године.

"Одлука (о продужењу рестриктивних мера) важиће до 24. фебруара 2025. године", наведено је на сајту Уније, као и то да мера ступа на снагу пошто је објављена.

Сједињене Државе и Европска унија почеле су да уводе санкције Руској Федерацији од анексије Крима 2014, што се најпре односило на забрану путовања и замрзавање имовине појединих званичника а потом се ширило на пословање руских компанија, а обухватило је и искључивање РФ из Г8 и Савета Европе.

image