Свет

"Блумберг": Рат последњих наследника банкарског клана Ротшилд

Швајцарска "Едмонд де Ротшилд" и француска "Ротшилд енд компани" постају све већи конкуренти једна другој, и спајање ове две банке тренутно делује мало вероватно, иако стручњаци сматрају да би то био најбољи потез
"Блумберг": Рат последњих наследника банкарског клана РотшилдGetty © Gari Garaialde/Getty Images

Две преостале банке проистекле из банкарског клана Ротшилд постају све већи конкуренти једна другој, пошто обе покушавају да искористе своје чувено име и циљају на исте клијенте, пише "Блумберг", на основу разговора са више од 20 бивших и актуелних званичника обе банке.

Поврх тога, амерички медиј наводи да клијенти швајцарске и француске банке све чешће мешају ове две установе, обраћајући се једној иако заправо послују са другом.

Стручњаци кажу да би најбоље решење за тренутну ситуацију било спојити швајцарску банку "Едмонд де Ротшилд" и њену француску супарницу "Ротшилд енд компани", поготово што су, како "Блумберг" пише, обе "ситна риба" за банкарске гиганте попут "Морган Стенлија" или "УБС групе".

Док је француска банка, коју предводи Александар де Ротшилд, у више наврата отворено предлагала спајање, Аријен де Ротшилд, шефица банке "Едмонд де Ротшилд", је то сваки пут одбијала, рекавши у прошлогодишњем интервјуу за француски "Матен" да жели да се осигура да њене ћерке наследе фирму.

Иако мања, француска грана се крајем 2022. приближила швајцарској установи по питању обима имовине којом руководи, док неки банкари кажу да "Едмонд де Ротшилд" стагнира у протеклим годинама и да пати од "недостатка визије".

Аријен де Ротшилд, удовица Бенјамина, сина Едмонда де Ротшилда по којем банка носи име, и коју је муж произвео у заменика директора 2009. године, негирала је ове оптужбе и обећала да ће њена банка изнети добре резултате за 2023. годину.

Поједини високи званичници швајцарске банке сматрају да Аријен посвећује више пажње секундарним бизнисима швајцарске установе него банкарству, док је недавно постала предмет критика када је у јануару откривено да је имала више од 10 састанка са педофилом-милијардером Џефријем Епстином, са којим је разговарала о пословним потезима, запосленима и другим питањима.

Банка је тврдила да Аријен није знала за Епстинову трговину људима и да је била шокирана кад је за то сазнала.

Ко ће коме ако не свој своме

Антагонизам између две гране сеже још из времена Едмонда де Ротшилда, који је био предмет зависти због своје умешности придобијања богатих клијената, док је француска грана била увређена незаинтересованошћу његовог сина Бенјамина за породични посао.

У скорије време, француска грана је почела да гази по жуљевима швајцарске банке када је 2022. године отворила филијалу у Тел Авиву, иначе "домаћем терену" Едмонда де Ротшилда, да би затим наставила да чини исто у Италији, Луксембургу и Уједињеном Краљевству.

Са друге стране, банка "Едмонд де Ротшилд" са Аријен на челу је 2015. године тужила је француску банку због употребе имена Ротшилд, а у спору који је завршен 2018. године одређени су тачни услови за коришћење овог имена.

Француску филијалу основао је у раном XIX веку један од синова Мајера Амшела Ротшилда, зачетника банкарске династије која је, како наводи амерички медиј, "финансирала ратове и обликовала економску и политичку историју" Европе.

Међу њеним запосленима нашла су се и два француска председника - Жорж Помпиду и Емануел Макрон.

Швајцарску банку је 1953. године основао Едмонд, који иначе потиче из француске гране банкарског клана. "Едмонд де Ротшилд" је у послератном периоду "помагала веома богатим људима да преместе своју уштеђевину у добу када је банкарство у Швајцарској било мање регулисано и нетранспарентно, практично их штитећи од високих пореза", пише "Блумберг".

image