Свет

Мађарска блокира заједничку изјаву ЕУ: Повод Специјална војна операција у Украјини

Да би објавили саопштење у име ЕУ, свих 27 држава чланица треба да дају сагласност
Мађарска блокира заједничку изјаву ЕУ: Повод Специјална војна операција у Украјини© AP Photo/Denes Erdos, File/Tanjug

Извори из Брисела открили су да је Мађарска блокирала изјаву Европске уније коју су планирали да објаве касније током дана, а поводом обележавања друге годишњице Специјалне руске операције на Украјину 24. фебруара, наводи "Радио Слободна Европа".

Уместо заједничке изјаве, званичници ЕУ сада раде на саопштењу које ће бити објављено у име три председника главних институција – Урсуле Фон Дер Лајен испред Европске комисије, Роберте Метсоле из Европског парламента и Шарла Мишела из Европског савета.

Да би објавили саопштење у име ЕУ, свих 27 држава чланица треба да дају сагласност, а Будимпешта се успротивила томе.

Према речима званичника ЕУ, с којима је РСЕ контактирао, један од мађарских дипломата рекао је да је формулација изјаве била прејака за њих.

Мађарска је последњих година одбацила бројне изјаве ЕУ.

А последњу је блокирала раније ове седмице, коју је договорило свих осталих 26 земаља против очекиване израелске војне операције против терористичке организације Хамас у јужној Гази.

Раније су такође уложили вето на текстове у којима се критикује Кина, Русија, као и Азербејџан.

Заједничко саопштење дер Лајенове, Мишел и Мецоле

Касније су вође главних институција Европске уније изјавиле да је ЕУ јединственија него икад у подршци Украјини.

"Више него икад остајемо уједињени и верни нашем обећању да подржавамо Украјину колико дуго је потребно“, написали су у заједничком саопштењу председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел и председница Европског парламента Роберта Мецола.

У изјави три челника ЕУ се додаје да ће Унија наставити своју "политичку, војну, финансијску, економску, дипломатску и хуманитарну подршку" да помогне Украјини да се "брани, штити свој народ, своје градове и критичну инфрастрктуру, да поврати свој територијални интегритет и да оконча рат".

Вође европске двадесетседморице су почетком фебруара одобриле додатну помоћ Украјини од 50 милијарди евра у периоду од четири године. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен треба сутра на дан двогодишњице почетка руске инвазије да иде у Кијев.

image