Свет

"Џерузалем пост": Договорен нови нацрт споразума о ослобођењу талаца у Гази

Ипак, напредак ка детаљнијим преговорима зависи од способности посредника да приморају Хамас да пристане на оквир успостављен на састанку у Паризу
"Џерузалем пост": Договорен нови нацрт споразума о ослобођењу талаца у Гази© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Током састанка у Паризу између представника САД, Израела, Египта и Катара договорен је нови нацрт споразума о ослобађању израелских талаца које палестински Хамас држи у Појасу Газе, јавља "Џерузалем пост" позивајући се на два извора упозната са садржајем разговора о примирју.

Извори су навели да би постигнут напредак могао да омогући прелазак на преговоре о детаљима споразума, као што су број и идентитет затвореника који ће бити пуштени на слободу.

Додали су да израелски ратни кабинет очекује да добије информације од преговарачког тима и што пре одлучи о даљим корацима.

Један од извора је нагласио да напредак ка детаљнијим преговорима зависи од способности посредника да приморају Хамас да пристане на нови оквир успостављен на састанку у Паризу.

Уочи одласка делегације на преговоре у Париз премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је рекао да одлука о слању исте има за циљ да пружи прилику да се преговара о ослобађању отетих.

Министар финансија Безалел Смотрич је додао да верује да ће размена талаца у овом тренутку довести до краја рата и спречити уништење Хамаса.

image