Свет

И они долазе на ред: Запажен први "абрамс" на бојном пољу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је обећао да ће амерички "абрамси" послати Кијеву "горети" као и остала западна опрема
И они долазе на ред: Запажен први "абрамс" на бојном пољуwww.globallookpress.com © U.S. Army/ZUMAPRESS.com

Руске снаге су први пут приметиле борбене тенкове "М1 абрамс" на фронту у Донбасу, рекао је високи руски званичник.

Тенкови америчке производње испоручени су Украјини прошле године.

Саветник шефа руске Доњецке Народне Републике (ДНР), Игор Кимаковски, рекао је интервјуу за ТАСС у недељу да су амерички тенкови запажени северозападно од града Авдејевке који су недавно ослободиле руске трупе.

Званичник није дао више детаља о броју Абрамса, њиховој перципираној борбеној готовости, нити о томе како су их украјински команданти распоредили. Међутим, Кимаковски је такође приметио да кијевске трупе активно користе дронове у близини Авдејевке.

Амерички председник Џозеф Бајден је крајем јануара 2023. обећао је Кијеву 31 тенк "М1 абрамс", што је довољно за опремање једног оклопног батаљона.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је крајем септембра да су први амерички тенкови стигли у Украјину, док је испорука требало да буде готова до средине октобра, према америчким званичницима.

Међутим, "абрамси" су од тада били упадљиво одсутни са бојног поља, а поједини западни стручњаци су то образлагали хипотезом да их Кијев чува за потенцијалну нову офанзиву, или тиме да су украјинске снаге закључиле да амерички тенкови неће бити ефикасни током зиме, против утврђене руске линије одбране.

Зеленски је покушао да умањи очекивања јавности по питању "абрамса".

"Не могу заиста рећи да они играју главну улогу на бојном пољу. Премало их је", рекао је украјински председник у новембру, додавши да се нада да ће бити "још испорука".

До првих извештаја о распоређивању Абрамса долази након што су руске снаге ослободиле стратешки кључан град Авдејевку у Донбасу, а Москва саопштила да се украјинско повлачење из тог подручја претворило у хаос са великим губицима.

Москва је доследно осуђивала западне испоруке оружја Украјини, тврдећи да ће оне само продужити сукоб. Портпарол Кремља Дмитриј Песков такође је упозорио да ће амерички "абрамси" послати Кијеву "горети" као и остала западна опрема.

image