Свет

Саветник Залужног: Власти су нам тражиле план за победу, али нам нису откриле које ресурсе имамо

Војску је мучило то што им влада тражи да "осмисле мапу пута за победу, а да нису рекли којим бројем људи, муниције и резерве располажемо за спровођење тог плана", рекао је генерал Виктор Назаров
Саветник Залужног: Власти су нам тражиле план за победу, али нам нису откриле које ресурсе имамоwww.globallookpress.com © IMAGO/Ukraine President s Office

Украјинска влада је желела да војска смисли план за "победу" Русије, без навођења који су ресурси Кијеву на располагању за постизање таквог циља, рекао је саветник бившег украјинског главнокомандујућег Валерија Залужног.

Генерал Виктор Назаров је у интервјуу за "Њујорк тајмс" открио оно што би могао бити један од разлога за трвење између војних и цивилних власти у Украјини прошле године, истакавши да је војску мучило то што им влада тражи да "осмисле мапу пута за победу, а да нису рекли који ће број људи, муниције и резерви имати за спровођење тог плана".

Генерал се пожалио да је то био један од фактора који цивилне власти "нису разумеле или нису хтеле да разумеју", када су од војске без икаквих стратешких резерви тражили да осмисли план.

Изјаве Назарова у складу су са оним што је рекао његов бивши шеф пре отпуштања. У чланку за Си-Ен-Ен раније овог месеца, Залужни је критиковао "несавршеност регулаторног оквира", као и делимичну монополизацију националне одбрамбене индустрије, што је, како је рекао, довело до уских грла у производњи и веће зависности од иностраних испорука оружја.

У новембарском чланку за "Економист", бивши врховни командант украјинске војске је такође оценио да је сукоб сада у "застоју", при чему обе стране имају технолошку способност да сазнају шта друга ради, а што, како је сматрао, чини било какав напредак на бојном пољу мало вероватним.

Зеленски је раније овог месеца отпустио Залужног, који је руководио катастрофалном украјинском офанзивом прошле године, као и неколико других високих команданата.

Украјински председник је ту одлуку описао као "поновно покретање" војске, напомињући да се "неке ствари нису промениле у последње време". Неки медији су, међутим, сугерисали да је Зеленски желео да се отараси Залужног као потенцијалног политичког ривала који је био популаран међу народом.

Залужног је заменио генерал Александар Сирски, кога је "Политико" описао као "касапина" непопуларног међу војницима који су наводно негодовали због његове спремности да их баци у "јалове нападе".

Чак и пре хаотичног повлачења Украјине из стратешког града Авдејевке у Донбасу, Сирски је признао да се Кијев налази у "тешкој" ситуацији на фронту. Он је такође рекао да је Украјина сада прешла са офанзивних акција на стратешку одбрану.

Са друге стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Москва не очекује да ће реорганизација војног врха противника имати значајан утицај на бојном пољу.

image