Свет

Сирски признао да је ситуација на фронту тешка

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине је, како је навео, заједно са украјинским министром одбране обишао места у зони борбе и разговарао о даљим корацима у сузбијању руских дронова и ваздушних удара
Сирски признао да је ситуација на фронту тешка© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски, након што је украјинска војска претрпела пораз у Авдејевки у ДНР и граду Кринки у Херсонској области, признао је да је ситуација на фронту за украјинске трупе тешка.

"У многим областима ситуација је сложена и захтева стално праћење", написао је Сирски на Телеграму

Сирски је, како је навео, заједно са украјинским министром одбране Рустемом Умеровим обишао места у зони борбених дејстава и разговарао о даљим корацима у сузбијању руских дронова и ваздушних удара, као и о јачању појединих сектора фронта.

Јединице руске војске у зони Специјалне војне операције су 17. фебруара ослободиле Авдејевку, индустријски град у близини Доњецка. У питању је град који је важио за најутврђеније место на украјинском фронту, будући да је украјинска војска од средине 2014. године градила утврђења, подземне и надземне бункере, ровове и друге објекте, чиме је од Авдејевке направила праву тврђаву.

Ипак, захваљујући храбрости, ефикасности и искуству руских бораца, након четири и по месеца активне битке и око месец дана урбаних борби Авдејевка је ослобођена, а украјински милитанти су се у расулу бежали како би сачували живу главу.

Министарство одбране Русије је 23. фебруара известило да су руске трупе у правцу Херсона за недељу дана преузеле контролу над селом Кринки, заузеле повољније позиције, одбиле три напада, а Украјинци су изгубили 460 људи и пет тенкова.

Пентагон је раније упозорио Кијев да ће, без наставка америчке помоћи, морати да одлучи којих градова ће се одрећи. Сенат је одобрио предлог закона, којим се, између осталог, издваја више од 60 милијарди долара за потребе Кијева, али то није прихватио доњи дом Конгреса. Владимир Зеленски је признао да би Украјина била ослабљена на бојном пољу ако у року од месец дана не добије помоћ коју су јој обећале САД.

image