Свет

Орбан: Питање победника у сукобу у Украјини је нерешиво

Виктор Орбан је поновио став који је раније објавила мађарска влада - да сукоб у Украјини може да се реши само преговорима, а не на бојном пољу
Орбан: Питање победника у сукобу у Украјини је нерешиво© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Премијер Мађарске Виктор Орбан је питање о победнику у сукобу у Украјини назвао нерешивим и позвао на мирно решење конфликта.

"Мађари виде да Русија неће победити Украјину, али и Украјина коју подржава Запад, неће победити Русију. У овој ситуацији је потребно спасавати животе и мировни преговори су потребни што је пре могуће, то је став Мађарске", рекао је Орбан, а преноси агенција МТИ након састанка Вишеградске групе у Прагу.

Мађарски премијер је додао да питање ко ће победити у сукобу представља замку, јер верује да је то питање нерешиво. Он је напоменуо да је лош став да се једна страна унапред прогласи кривом.

"Питање кривице би требало да се реши након рата. Препоручујем свима у овом питању стратешки мир", навео је мађарски премијер.

Орбан је поновио став који је раније објавила мађарска влада - да сукоб у Украјини може да се реши само преговорима, а не на бојном пољу. Он је негирао да је Мађарска, наводно, била у међународној изолацији због политике према Украјини.

Он је додао да Будимпешта Кијеву пружа хуманитарну помоћ, која искључује испоруку оружја и војске.

image